Film/TV
0

Od petka u Meeting Pointu "Tilva roš" i "Belvedere"

FENA
Od petka 21. januara kino Meeting Point počinje sa svojim redovnim repertoarom. Godina 2011. donijela je i novosti kada je u pitanju programiranje ovog sarajevskog kina.

U narednom periodu publika će imati priliku da u okviru redovnog repertoara pogleda niz domaćih i regionalnih ostvarenja koja su ostvarila uspjeh na festivalima širom svijeta, ali i u kinima.

Već od ovog petka publika će biti u prilici da pogleda film "Tilva roš", Nikole Ležaića, pobjednika Sarajevo Film Festivala - dobitnika nagrada Srce Sarajeva za najbolji film i najbolju mušku ulogu (Marko Todorović) - te posljednje ostvarenje bh. scenariste i reditelja Ahmeda Imamovića "Belvedere".

Film "Tilva roš", debitantsko ostvarenje srbijanskog reditelja Nikole Ležajića, nakon Sarajevo film festivala osvojio je 11 nagrada širom svijeta.

Među brojnim priznajima su i Nagrada za najbolji film i Nagrada publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Belfortu, zatim Nagrada za najbolji film, te Cineuropa nagrada na 4. Estoril Film Festivalu, nagrade za najbolji film na festivalima u Moskvi, Liuvardenu, te Specijalna nagrada žirija na internacionalnom filmskom festivalu u Hihonu...

Film "Belvedere", u kojem su naslovne uloge ostvarili: Sadžida Šetić, Nermin Tulić, Minka Muftić, Armin Rizvanović, Adis Omerović, intimna je priča o onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a sada se suočavaju s realnošću punom kontrasta.

Imamovićev film je do sada prikazan u Sarajevu, Srebrenici, Goraždu i Visokom gdje je naišao na odlične reakcije publike.

"Belvedere" će se na redovnom repertoaru kina Meeting Point prikazivati od 19, a "Tilva roš" od 21 sat.

Meeting Point nije zaboravio ni svoju najmlađu publiku koja će svakog vikenda biti u prilici da od 13 sati uživa u sjajnim ostvarenjima nastalim u Disneyevoj radionici.

Ove subote i nedjelje na programu je film "Planeta s blagom", u režiji Rona Clementsa i Johna Muskera.

Kino Meeting Point će predstaviti i novi program: Kinoteka četvrtkom, koji se realizira u saradnji s JU Kinoteka Bosne i Hercegovine. U okviru ovog programa publika će svakih 14 dana, četvrtkom, imati priliku da pogleda jedan od domaćih ili inozemnih klasika iz arhive Kinoteke.

Ovog četvrtka, 20. januara, publika će imati priliku da pogleda film Mirze Idrizovića "Ram za sliku moje drage" iz 1968. godine. Iste večeri u prostoru kafea Meeting Point bit će predstavljena i izložba plakata bh. filma.

Ulaz na projekciju filma "Ram za sliku moje drage", koja počinje u 21 sat, je besplatan, saopćeno je iz Kina Meeting Point.