MTV slavi 30 godina rada
0

Od muzičke televizije do reality showova

Sarajevo-x.com
Minutu iza ponoći, prije tačno 30 godina, pokrenuta je muzička televizija MTV, namijenjena tinejdžerima i onima koji muziku mogu slušati 24 sata na dan, sedam dana u sedmici.

Prvi augusta 1981. godine, minutu nakon ponoći, riječima "Ladies and gentlemen, rock and roll" ozvaničen je početak rada kablovske televizijske mreže MTV. Tu rečenicu pratila je muzika na gitari i snimak misije Apollo 11, odnosno monitirani snimak slijetanja čovjeka na Mjesec i postavljanje zastave sa logom MTV-ja.

Prvi emitovani video bio je "Video Killed The Radio Star" grupe "The Buggles".

MTV je jako brzo postao veoma popularan među tinejdžerima, ali i onim starijim.

Prvi muzički spotovi na MTV-ju bili su promotivnog tipa, ali kako je gledanost počela da raste izdavačke kuće shvatile su da MTV mogu iskoristiti kao dobar marketinškli alat.

Mnogi su se proslavili i profitirali zahvaljujući MTV-ju, među kojima su bili i Madonna, Duran Duran i Jon Bon Jovi. Sve više kablovskih operatera u svoju listu je dodavalo MTV.

Danas je MTV jedna od vodećih televizijskih mreža sa kanalima širom svijeta. No, iako je mreža prije 30 godina osmišljena kao isključivo muzička televizija, danas je koncepcija promijenjena.

Ljudi danas ne gledaju spotove na TV-u, jer im je jednostavnije i mnogo brže željeni video pogledati na internetu.

Stoga, MTV već više od jedne decenije u dnevnom terminu prikazuje reality showove, među kojima su najveću popularnost stekli "Pimp My Ride", "Jackass" ili "The Osbournes". Spotovi se emituju u kasnim večernjem terminu.