Film/TV
0

Od 1. aprila počinje "Revija evropskog filma"

Sarajevo-X
Art Company od 1. aprila u kinu UNITIC priprema pravu poslasticu za ljubitelje evropskog umjetničkog filma.

Naime, pod nazivom "Revija evropskog Filma" kreće distribucija tri sjajna evropska ostvarenja koja su u proteklih par godina osvojila i kritiku širom Evrope, te filmske kritičare na najznačajnijim filmskih festivalima i nagradama, a naši ih gledatelji ranije nisu imali prilike pogledati.

Reviju evropskog filma 1. aprila otvara drama trenutno najpoznatije španjolske rediteljke Isiar Bolain „Dajem ti svoje oči“ koja je 2003. godine osvojila čak 7 Goya nagrada i proglašena najboljim španskim filmom godine. Priča filma vrti se oko žene Pilar koja sa sinom bježi od nasilnog supruga Antonia koji je naknadno svim silama pokušava vratiti u svoj život sa tvrdnjom da je beskrajno voli...

Od 7. aprila na repertoar dolazi urbani triler mladog Njemačkog reditelja Hansa Veingartnera „Edukatori“ koji je 2004. godine prikazan u okviru takmičarske konkurencije Kanskog Filmskog Festivala i osvojio titulu najboljeg njemačkog filma. Film koji je stvorio veliku kontraverzu u Kanu nakon svog premijernog prikazivanja govori o troje mladih buntovnika čiji se upad u kuću bogataša radi protesta protiv kapitalizma završava talačkom dramom.

Za kraj „Revije evropskog filma“ Art Company od 14. aprila na repertoar kina UNITIC donosi komediju švedskog reditelja Benta Hamera „Kuhinjske priče“. Film koji je osvojio nagrade na filmskim festivalima u Vajadolidu, Kopenhagenu i Sao Paolu donosi vrlo neobičnu priču o istraživanju švedskih naučnika 50-tih godina prošlog vijeka koji za potrebe eksperimenta šalju neovisne posmatrače da proučavaju kuhinjske navike samaca. Jednostavna životna priča oduševila je publiku širom Evrope, a sigurno će zadovoljiti kriterije i najprofinjenije publike u Sarajevu.

Filmovi u okviru „Revije evropskog Filma“ će se prikazivati na repertoaru kina UNITIC samo u terminu od 20:30.