{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljeni snimci u boji Varšavskog ustanka protiv nacista

21.8.2013. u 18:32
0
16
Objavljeni snimci u boji Varšavskog ustanka protiv nacista
0
Crnobijeli nijemi snimci Varšavskog ustanka protiv nacista iz 1944. godine sada su pretvoreni u hipnotizirajući dugometražni film sa bojom i zvukom.
Film prikazuje borbu stanovnika protiv njemačke armije, koja je počela 1. augusta, a završila 63 dana kasnije predajom pobunjenika, nakon smrti 200 hiljada stanovnika.

Nazvan jednostavo "Varšavski ustanak", film pokazuje poljsku Zemaljsku armiju i pokret otpora u pokušaju dokumentovanja historije, a jedini fikcijski elementi su glasovi koji izgovaraju izmišljeni narativ kako bi spojili materijal filma. Dva brata prolaze kroz varšavske ulice sa zadatkom da snime pobunu stanovnika protiv okupatora i komentarišu ono što vide.

Kinematografi, koje je unajmio Muzej Varšavskog ustanka, dodali su boju i zvuk. Muzej je prošlog mjeseca objavio trailer za film koji će se naredne godine, za 70. godišnjicu ustanka, pojaviti u kinima.

Također, muzej je trailer postavio i na svojoj web-stranici, u pokušaju da identificira ljude iz filma. Neki su već pronađeni i još uvijek su živi.

Jedan od njih je Witold Kiezun (91), profesor ekonomije i menadžmenta, koji se u filmu pojavljuje sa zarobljenim njemačkim šljemom, uniformom i puškom.

"Vraćao sam se u bazu, kada su ljudi koji su snimali ustanak naišli i snimili me. Nasmijao sam im se jer sam bio veoma sretan što smo dobili bitku i što sam zarobio trofeje", rekao je Kiezun.

Historičari muzeja i filmski stručnjaci proveli su dvije godine radeći na 90-minutnom filmu. Reditelj Jan Komasa osmislio je priču, dok se direktor zvuka Bartosz Putkiewicz pobrinuo se za dijalog braće i odgovarajući zvuk i muziku.

Autentičnost je bila ključna, te su filmadžije snimali pucnjavu identičnog oružja koje se pojavljuje u filmu, a stručnjaci za čitanje sa usana proučavali su snimke kako bi pomogli glumcima da ljudima na snimcima podare glasove. Historičari su konsultovali preživjele ustanike i pregledali hiljade fotografija kako bi pronašli pravu boju i sjenu za svaki predmet i lokaciju u filmu.

Izvorni snimci su nastali kako bi dokumentovali historiju, ali i iz političkih razloga, kako bi podigli naciju i pokazali saveznicima hrabrost poljskih boraca protiv okupatora.

U vrijeme ustanka, Poljska je već petu godinu bila pod okupacijom. Hiljade slabo naoružanih stanovnika Varšave, pripadnika Zemaljske armije, pokušalo je vratiti kontrolu nad prijestolnicom prije nego sovjetska Crvena armija dođe do nje i stavi je pod kontrolu jednako omraženog režima. Bez pojačanja i namirnica, pobunjenici su se predali nakon dva mjeseca, a kazna je bila žestoka. Preživjeli su poslani u logore smrti, a veliki dio grada je srušen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: