Film/TV
0

Objavljene nominacije za Bafta nagrade

NINA
Kate Winslet ima čak dvije nominacije Britanske filmske akademije za najbolju žensku ulogu, i to za uloge ostvarene u filmovima "Vječni sjaj nepobjedivog uma" i "Finding Neverland"

Njoj je suprotstavljena Imelda Staunton, protagonistica "Vere Drake", Mike Leighove drame koja je ukupno predložena čak za sedam nagrada.

Najviše nominacija za najvažnije britanske nagrade ipak je ostvarila biografska drama "The Aviator" Martina Scorsesea, nominirana čak u četrnaest kategorija, uključujući i za najbolji film godine.

Za najbolji film nominirani su i "Vječni sjaj nepobjedivog uma", "Finding Neverland", "Vera Drake" i "Dnevnici motociklista". Čak tri glumca iz tih naslova, Johnny Depp, Gael Garcia Bernal i Jim Carrey predloženi su u izbor za najboljeg glumca godine, zajedno s Jamiejem Foxxom i Leonardom DiCapriom.

Charlize Theron, dobitnica Oscara za film "Čudovište", na temelju iste uloge nominirana je za najbolju glavnu glumicu.

Clive Owen, dobitnik Zlatnog globusa u sporednoj glumačkoj kategoriji, za isti je film "Closer" predložen i za nagradu Britanske filmske akademije. "Sideways", dobitnik brojnih priznanja, nominiran je za britansku nagradu u samo jednoj kategoriji, onoj scenarističkoj.

Za najbolji britanski film nominirano je ovih pet ostvarenja: "Dead Man's Shoes", "Harry Potter i zatočenik Azkabana", "My Summer of Love", "Vera Drake" i "Noć glupih mrtvaca".

Dodjela nagrada BAFTA održat će se 12. februara, dvije sedmice uoči oskarovske noći.

Britanske filmske nagrade do prije godine dodjeljivale su se u aprilu, ali je termin pomaknut kako bi nagrade bile što manje u oskarovskoj sjeni.