Režija Adisa Bakrača
151

Objavljen trailer za film "Švedsko srce moje majke", snimljen po životnoj priči bh. pisca

N. O.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Prvi trailer za film "Švedsko srce moje majke" u režiji bh. reditelja Adisa Bakrača predstavljen je na YouTubeu. Film je sniman na osnovu istoimene knjige autora Zilhada Ključanina, a radnja se temelji na njegovoj životnoj priči.

Glavnu ulogu u filmu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović te Armin Omerović, koji je novosti o predstavljanju prvog trailera podijelio na svom Facebook profilu.

Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu.

Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak, a već je imao svoju pretpremijeru na 46. izdanju crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen gdje je dočekan ovacijama.

"Nakon ovacija publike poslije same projekcije, potvrda vrhunskih glumačkih izvedbi došla je i na dodjeli nagrada koja je održana prije pet dana u Mojkovcu. Jednoglasnom odlukom žirija Faketa Salihbegović-Avdagić je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje", otkrio je Omerović u objavi na Facebooku.

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku.

Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna.

U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…