Film/TV
44

Objavljen trailer Tanovićevog filma "Smrt u Sarajevu", svjetska premijera u ponedjeljak

Klix.ba
Novi igrani film bh. reditelja Danisa Tanovića u ponedjeljak će biti prikazan u okviru Takmičarskog programa 66. Berlinskog filmskog festivala.

Film "Smrt u Sarajevu" će premijerno biti prikazan u ponedjeljak u berlinskom teatru Potsdamer Platz. Tanović je već jednom sa Berlinalea odnio nagradu Srebreni medvjed i to 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza".

Cjelokupna radnja se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neispaćenih plata. "Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Jedan od najvećih svjetskih festivala će pored bh. filma u 11 dana prikazati 434 filmska djela iz ukupno 77 zemalja svijeta.