Objavljen trailer dokumentarnog filma o nani Fati Orlović

Piše: L. K./Klix.ba
15.2.2019. u 10:56
579
109
Objavljen trailer dokumentarnog filma o nani Fati Orlović
579
Nakon što je turska televizija TRT World objavila priču o borbi nane Fate Orlović objavljen je trailer za još jedan dokumentarac o njenoj priči. Dokumentarni film snimio je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.
Nana Fata bila je protjerana iz Konjević Polja koje je 20 kilometara udaljeno od Srebrenice u kojoj je počinjen genocid. Ubijen je i njen suprug, a šestero njene djece je emigriralo. Ona se 2000. godine vratila u selo te je tada pronašla crkvu na svojoj zemlji. Od tada se ova hrabra žena neumorno bori protiv vlasti u RS-u.

Sada je Savez bošnjačkih nevladinih organizacija pokrenuo snimanje filma o nani Fati s namjerom skretanja pažnje domaće i svjetske javnosti na otpor i borbu ove starice koja se godinama bori protiv sistema u manjem bh. entitetu RS, kako bi iz njene avlije uklonili bespravno izgrađenu "inat" crkvu.

"U svojoj borbi inspirisala je mnoge te je postala simbol svim Bošnjacima muslimanima kako se može i treba boriti za djedovinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu", navedeno je u opisu trailera dokumentarca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (109)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: