Vrhunska ekipa
12

Objavljen sastav žirija Takmičarskog programa za igrani film 25. Sarajevo Film Festivala

E.S.
Bero Beyer
Reditelj i scenarist Ruben Ostlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te rediteljica Teona Strugar Mitevska članovi su žirija Takmičarskog programa za igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Predsjednik žirija Ruben Ostlund rođen je 1974. na otočiću Styrso, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa s kojim je kasnije osnovao produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš Ostlund režirao je tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima.

Njegov prvi igrani film "Mongoloid s gitarom" koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion Erik Hemmendorff osvojio je nagradu Fipresci na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima te je učinio Ostlunda međunarodno poznatim.

Dvije godine kasnije s kratkim igranim filmom "Incident kod banke", u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinaleu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film "Igra" premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight Cannes Film Festivala gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur.

Njegov četvrti igrani film "Turist" 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard na Cannes Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u više od 70 zemalja svijeta. Rubenov peti igrani film "Kvadrat" osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

Bero Beyer, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, od augusta 2015. obavlja funkciju generalnog i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Prethodno je radio kao nezavisni filmski producent u Holandiji. Od januara 2013. do januara 2015. bio je konsultant Holandskog filmskog fonda specijaliziran za umjetnički film i međunarodne koprodukcije. Na tom položaju je sarađivao s etabliranim filmskim rediteljima na razvoju filmskih scenarija i projekata prijavljenih za finansijsku podršku u okviru Screen NL šeme i Programa za manjinske koprodukcije Holandskog filmskog fonda.

Funa Maduka je direktorica Odjela za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u medijskoj kompaniji Netflix, gdje u okviru svojih redovnih obaveza sarađuje s već etabliranim filmskim stvaraocima i filmskim stvaraocima u usponu iz svih krajeva svijeta. Od dolaska na ovu poziciju predvodi globalnu ekspanziju kompanije i koordinira uspostavu kataloga izvornih fimskih sadržaja proizvedenih za Netflix u više od 100 zemalja svijeta. Filmovi koje je osigurala za Netflix kompaniji su donijeli prve nominacije za nagrade Zlatni globus i Oscar.

Aktivno se zalaže za pravo žena na obrazovanje i učestvuje u inicijativama za osiguravanje prava pristupa izvorima vode.

Jovana Stojiljković je prve glumačke korake napravila u beogrdskoj školi Nenada Nenadovića, da bi već u trećem razredu srednje škole dobila prvu ulogu u filmu "Klip". Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića.

Zaposlena je u pozorištu Atelje 212 u Beogradu. Igra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zvezdara Teatru i pozorištu "Boško Buha".

Rediteljica Teona Strugar Mitevska rođena je 1974. godine u Skoplju. U djetinjstvu se bavila glumom, studirala je slikarstvo i grafički dizajn, a potom je završila magistarski studij filma u Tisch školi za umjetnost Univerziteta u New Yorku.

Kao rediteljica je debitirala 2001. kratkim filmom "Veta". Francusko ministarstvo kulture 2018. godine odlikovalo ju je Ordenom viteza književnosti.