"The Sopranos Dictionary"
15

Objavljen rječnik mafijaške porodice Soprano koja je promijenila historiju televizije

Piše: Ines Mrenica
Znate li šta je "gabagool" ili šta znači uzvik "Madone"? Obožavatelji serije dobili su pojašnjenje nesvakidašnjih izraza kojima se služila najslavnija italoamerička porodica, i to u obliku video-rječnika, koji je HBO objavio 12. maja.

Prošle godine serija "The Sopranos" je proslavila 20 godina od emitovanja prve epizode, a sudeći po mišljenju kritike i publike radi se o jednom od najboljih televizijskih projekata svih vremena.

Kada je David Chase kreirao projekat "The Sopranos" zasigurno nije mogao ni pretpostaviti da će nakon Tonyja Soprana postati poželjno da glavni likovi u televizijskim serijama budu ambivalentni i da će simpatije publike plijeniti upravo preko svojih slabosti i suprotstavljenih emocija.

Serija "The Sopranos" na HBO je stigla nakon zapažene zatvorske drame "Oz", a emitovana je paralelno s još jednom revolucionarnom serijom "Seks and the City", koja je ženama davala pravo na loš izbor i pogrešku. Negativci i ljudi koji griješe nikada prije njih nisu bili tako neodoljivi u televizijskim serijama, i nikada njihovi karakteri nisu bili tako slojeviti kao na HBO-u. Netom nakon pokretanja hit serije, američki pretplatnički TV kanal će proizvesti "Six Feet Under" a zatim i kontroverzni projekat "The Wire".

Tony Soprano je imao masu psihičkih problema, pokušavajući izbalansirati porodični život i poslovne "obaveze" u mafijaškoj organizaciji u New Jerseyju. Surova svakodnevica zasnovana na iznuđivanju i likvidacijama "poslovnih" neistomišljenika te stres oko kompleksnog odrastanja njegove djece, Tonyja su doveli do anksioznih napada, a naposlijetku odvukli u depresiju.

Jedan dio radnje u seriji se iz tog razloga odvijao u psihijatrijskoj ordinaciji dr. Melfi (Lorraine Bracco). Tamo smo saznali da priprostom, ali inteligentnom Tonyju majka nikada nije pružila dovoljno ljubavi, dok je otac bio zaokupljen mafijom. Tonyjeva svakodnevica je bila svojevrstan košmar, jer se njegov "uspjeh" skrivao iza paravana poslovanja s odlaganjem otpada. Noću su ga u opscenim snovima proganjale žrtve mafijaških obračuna. Mnogi su tada u Tonyju vidjeli problematiku savremenih Amerikanaca, koji psihičke slomove doživljavaju pod pritiskom nametnutih trendova i surovog kapitalizma. To je društvo u kojem je teško naći razliku između mita i doniranja fakulteta na koji je naš anitijunak želio upisati kćer.

HBO je seriju premijerno prikazao 10. januara 1999., a do polovine 2007. godine kroz 6 sezona je prikazano 89 epizoda. "The Sopranos" nije bila samo prekretnica u proizvodnji televizijskih serija nego i neka vrsta televizijske verzije kultnih gangsterskih filmova, kakvi su bili "Kum" i "Goodfellas". U centru priče je imala italoameričku porodicu i likove koji koruptivni metod razvijaju unutar šire zajednice, pridržavajući se striktnih pravila ponašanja. Znalo se kako funkcioniše uspon u hijerarhiji, pri čemu je pokazivanje bilo kakve slabosti predstavljalo smrtnu presudu samom sebi.

Neki od mafijaških kodeksa bili su zasnovani na stereotipima o suprugama i majkama, pa je Tonyjev život uglavnom organizirala njegova dominantna supruga Carmela (Edie Falco), kojoj nije bio vjeran. Zanimljivo je da glumačku postavu serije čini veliki dio ekipe filma "Goodfellas" Martina Scorseseja.

Oh!

Serija je svojom estetikom podsjećala na "Kuma" i igrala je na kartu neodoljivog šarma američkih Talijana. Na njihovom meniju su bile pizze, pasta, lasagne i "gabagool", rezana hladna svinjetina, a u nevjerici bi se nebesa dozivala izrazom "oh, Madone", što je skraćeno od riječi Madonna (Bogorodica), uglavnom kada bi se dogodilo nešto neugodno i iznenađujuće. Porodica Soprano je koristila i riječ koja korijene vuče iz talijanskog jezika - "stugots", a koja je označavala muške genitalije. To je ujedno bilo ime Tonyjevog broda.

Objavivši "The Sopranos Dictionary“, HBO je obradovao obožavatelje serije, podsjetivši nas na sate koje smo proveli u društvu mafijaške porodice, puno prije nego li su u naše domove stigli streaming servisi. Saznali smo i da su mačke "zmije s krznom", a "goomah" slengovski izraz za konkubinu nekog od članova mafije.

Ubistva, iznude, sakaćenja i silovanja koja su se provlačila kroz "poslovanje" mafijaške porodice, bila su direktno suprotstavljena idiličnoj atmosferi doma u kojem se na kraju dana uživalo u talijanskim poslasticama, gdje je porodica na okupu i za stolom, a religiozna uvjerenja vrlo bitna stvar. Tony se iz svih avantura vraćao kući, pa tako i u odličnoj uvodnoj špici serije, u kojoj vozi terenski automobil uz taktove pjesme "Woke Up This Morning" benda "Alabama".

Pjesma je mračnim stihovima pogodila suštinu priče o krizi identiteta američkog čovjeka. Kada je riječ o Tonyju, on je pronašao način da uspije u zemlji poremećenih vrijednosti i dosegne san onih koji do podneva po kući hodaju u kućnom ogrtaču, izlazeći iz nje samo po novine na kućnom pragu ili do bazena. Sada već televizijski klasik gangsterskog žanra zasigurno ne bi polučio takav uspjeh da glumac James Gandolfini nije igrao šarmantnog Tonyja Soprana. Način na koji je govorio jezikom ulice, istovremeno žvačući komade hrane ili držeći cigaru u uglu usana, njegove fraze, pogled i mimika oduševljavali su milione gledatelja širom svijeta. Gandolfinijeva prerana smrt nastupila je u Rimu 2013. godine, kada je pedesetogodišnjeg glumca zadesio srčani udar.

20 godina nakon što je historija televizije zauvijek promijenjena nabolje, serija "The Sopranos" nije izgubila na svojoj vrijednosti i za sve one koji su je nekim čudom propustili – nije kasno za gledanje!