Film/TV
14

Objavljen prvi Billainov kratki film Assembly

Klix.ba
Adis Kutkut Billain
Adis Kutkut Billain
Bh. muzički producent Adis Kutkut, Billain, objavio je prvi film iz trilogije eksperimentalnih sound design filmova pod nazivom Assembly.

Ovaj film je prvi dio trilogije, koji pokazuje njegovo umijeće u kreiranju dizajna zvuka i kompleksne estetike sa fusnotom koja se reflektuje na prirodu umjetne inteligencije i sudbonosni moment singularnosti, koji trebamo primijetiti kao rezultata našeg zamaha u budućnost u beskrajno kompleksnoj tehnologiji.

"Ako uzmete u obzir Mooreov zakon, korporativne strukture, prenaseljenost i potrošačko stanje; kontradiktorne perfekcije naše vlastite perfekcije mogu početi obrnuti naše prednje mozgove u nerješiva tamna mjesta gdje Pinokio iz dječje bajke i David iz Kubrickovog finalnog djela Al su, svaki na svoj način, prošli pakao. Neki prikazuju kraj kao u bajci za djecu a drugi se opredjeljuju za blokbaster avanture koje donose prihod. Ljubav čovječanstva prema iluzijama i obmani stavlja pravo pitanje pod tepih – pitanja čiji odgovori se uvijek stavljaju kao Avant-garde i savremeno odlaganje u kojima ljudska priroda voli da sudjeluje. Naša budućnost čeka da bude zamijenjena drugom daleko superiornijom vrstom, koju će izjesti progres kroz igru sa artificijelnom vatrom", izjavio je Billain.

Scott Fisher, komunikacijski menadžer Firme Image Line koja je stvorila program za muzičku produkciju FL Studio u kojem je Billain i izproducirao zvuk za ovaj video, o Billainu je rekao:

"Sve što Billain radi je jedinstveno, njegov dizajn zvuka u videu je epskih razmjera, jako nam se svidjelo kada od obične jednostavne scene uvijanja šarafa stvori prijeteću atmosferu nadolazeće tenzije i radnje. I itekako, ovo je tačno vrsta rada u našem Fl Studiju kakvom smo nadali da ćemo ostvariti. Njegov nelinearni pristup workflowu FL studija stvarno se isprepleo sa metodama kojim ovakvi video filmovi nastaju. Čim smo vidjeli video In the studio with Billain na Youtubeu, to je bilo to. Billain ima intenzitet i pozornost na detalje u svom poslu da stvarno impresionira naš tim ovdje u Image-Line firmi. Ono što je također jasno je da je on na svom unikatnom putu i drago nam je odnosno uzbuđeni smo da ga slijedimo tim putem", kazao je Fisher.

Adis Kutkut Billain je jedan od priznatijih balkanskih muzičkih producenata. Britanski Knowledge Magazine ga je stavio na svoju listu od top 10 najboljih d'n'b producenata za 2012. godinu, a zovu ga "čovjekom koji je Sarajevo stavio na svjetsku mapu elektronske muzike."

Billain je svojim radovima osvojio klubove Londona i mnogih drugih evropskih gradova, a njegov aktuelni single "Colossus" pobrao je odlične kritike, te važi za veliki hit drum'n'bass muzike. Poznat i po suradnji sa brojnim reperima u zemlji i regiji. Radio je produkciju za zadnji album Ede Maajke, "Štrajk mozga", a njegov nedavni projekat je suradnja sa tuzlanskim reperom Frenkijem, kad su udružili snage i izdali zajednički EP pod nazivom #DNA. Billain je i crtač, graffiter, dizajner i bivši MC.