Premijera
0

Obala Meeting point: Dokumentarni film "Suđenje Miloševiću"

FENA
Danski dokumentarni film "Suđenje Miloševiću" bit će premijerno prikazan 14. decembra u kinu Obala Meeting point u Sarajevu.

Prikazivanje ovog filma organizira Ured registrara Odjela I za ratne zločine i Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Krivičnog i Apelacionog odjeljenja Suda BiH, te Posebnog odjeljenja za ratne zločine i Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Suđenje Slobodanu Miloševiću najduži je proces ikad vođen za ratne zločine pred međunarodnim sudom te najvažniji od suđenja u Nuernbergu poslije II svjetskog rata.

Glavni protagonisti filma su glavni tužilac u ovom predmetu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Geoffrey Nice, te na drugoj strani savjetnik Slobodana Miloševića, Dragoslav Ognjanović i branioci postavljeni po službenoj dužnosti Steven Kay i Gillian Higgins.

Film daje jedinstven pregled strategije i zapreka za protagoniste filma, te bilježi njihove konflikte i pobjede. Filmska ekipa je imala ekskluzivan pristup postupku pred Sudom, kao i iza kulisa službenih procedura od samog početka suđenja 2002.

Kad je 11. marta 2006. suđenje prekinuto smrću Slobodana Miloševića, režiser Christoffersen je imao snimke 250 sati intervjua iza kulisa, uz dodatak 2.000 sati videozapisa sa samih suđenja u Tribunalu.

S obzirom na to da presuda nije donesena, a Slobodanu Miloševiću ostalo još 40 sati predviđenih za odbranu, priča o ovom suđenju ostaje bez zaključka.

Kako je najavljeno, bh. promociji ovog dokumentarnog filma prisustvovat će i glavni protagonist Geoffrey Nice.