SFF
0

O EFA Nagradi mlade publike od ove godine odlučuje i sarajevski žiri

Klix.ba
Sarajevo se ove godine pridružuje evropskim gradovima koji sudjeluju u odabiru dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Sarajevo Film Festival će zajedno sa filmskim institucijama iz 31 zemlje i 37 evropskih gradova 7. maja organizovati Dan filma za mladu publiku kada će biti odabran i ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Svaki od 37 gradova oformit će mladi žiri koji će tokom istog dana pogledati 3 nominovana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasati za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri koji sačinjavaju mladi filmoljupci, učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ove godine riječ je o sljedećim ostvarenjima: MY LIFE AS A ZUCCHINI, GOODBYE BERLIN i THE GIRL DOWN LOCH ÄNZI.

Dan filma za mladu publiku je cjelodnevno događanje koje se sastoji od gledanja 3 nominovana filma i razgovorima. Po završetku gledanja filmova, mlada publika glasa te se njihovi glasovi šalju u Erfurt gdje se zbrajajuju zajedno sa glasovima iz ostalih gradova. Film koji dobije najviše glasova osvaja nagradu. Pobjednik se proglašava u Erfurtu u Njemačkoj i osvaja statuu Evropske filmske nagrade.

Dodjelu nagrade, koja će se održati 7. maja u ranim večernjim satima u Erfurtu, biće moguće pratiti putem live streama na: www.yaa.europeanfilmawards.eu.