Najbolji evropski film
26

O EFA nagradi mlade publike i ove godine odlučuje žiri iz Sarajeva

Piše: E. Lj.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U izboru ovogodišnjeg dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2019) zajedno sa filmskim institucijama iz 34 zemlje i 55 gradova sudjeluju i mladi iz BiH.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se osmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA). Svaki od 55 gradova oformi žiri mladih, koji će u svakom gradu u isto vrijeme mladi gledati, a onda birati najbolji od tri nominirana filma za EFA Nagradu mlade publike. Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu treći put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri sastavljen od učenica i učenika sarajevskih osnovnih škola, uzrasta od 12 do 14 godina, kojima je zajednička ljubav prema filmskoj umjetnosti. S njima će o filmovima razgovarati reditelj i producent Ademir Kenović, glumica Amila Terzimehić i dramaturginja Asja Krsmanović.

"Mislim da je ovo odličan način da se mladi ljudi uključe u praćenje evropskog filma, nečeg što je kvalitetno i drugačije od komercijalnog sadržaja koji imaju priliku vidjeti na televiziji i društvenim mrežama. Ja sam tu da malo s njima porazgovaram, uputim ih u osnovne stvari, objasnim im šta je žiri i prenesem im svoje iskustvo. Više od 40 članova mladog žirija je tu i znam da su svi uzbuđeni i presretni", rekao je Kenović.

Ove godine nominirani su filmovi: "Fight Girl" (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), "Los Bando" (Norveška / Švedska, režija: Christian Lo) i "Old Boys" (Velika Britanija / Švedska, režija: Toby MacDonald).

U svakom gradu u kojem se održava glasanje, EFA Nagrada mlade publike pruža mladim učesnicima mogućnost otkrivanja izuzetno kvalitetnih evropskih filmova u kinima. Pod vodstvom filmskih znalaca, oni će diskutirati o evropskim filmovima, razmjenjivati iskustva i za većinu njih po prvi put evropski film prestaje biti teorija, a postaje iskustvo.

Nakon što izaberu najbolji od tri nominirana filma, članovi žirija svake države svoj izbor videom šalju u Erfurt u Njemačkoj, gdje će na ceremoniji biti proglašen pobjednički film. Ceremonija će biti prenošena uživo putem websitea yaa.europeanfilmawards.eu.

Prošle godine EFA Nagradu mlade publike osvojio je film "Wallay" Bernia Goldblata (Francuska / Burkina Faso / Qatar).