U režiji Vinterberga
177

O čemu govori film "Another Round", jedan od pobjednika na 93. dodjeli Oscara

I. S.
Scena iz filma "Another Round" (Foto: kulturtid.dk)
Scena iz filma "Another Round" (Foto: kulturtid.dk)
Na sinoćnjoj ceremoniji dodjele Oscara pobjedu u kategoriji za najbolji strani film je odnio "Another Round" danskog režisera Thomasa Vinterberga. Opisuje situacije u kojima se grupa prijatelja našla nakon što su se dogovorili da se odaju poroku.

Scenarij su napisali Thomas Vinterberg i Tobias Lindholm. Neki od glumaca koji su učestvovali su: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie, Helene Reingaard Neumann i drugi. Budžet filma je iznosio 5.7 miliona dolara. Svjetska premijera se održala 12. septembra prošle godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

Radnja filma (spoiler alert)

Profesori Martin (Mikkelsen), Tommy (Bo Larsen), Peter (Ranthe) i Nikolaj (Millang) su kolege u gimnaziji u Kopenhagenu, a slobodno vrijeme provode zajedno. Njih četvorica imaju problema sa učenicima koji nisu dovoljno motivisani i počinju osjećati kako im životi postaju monotoni. Na proslavi Nikolajevog 40. rođendana raspravljaju o norveškom psihijatru Finnu Skårderudu koji je tvrdio da 0.05 promila alkohola u krvi pomažu čovjeku da postane kreativniji i opušteniji. Iako je većina u početku bila protiv ove teorije, Martin odlučuje da počne piti na poslu zato što je depresivan zbog problema u braku. Ostatak društva mu se ipak pridružuje jer žele vidjeti da li će se eksperiment ispostaviti tačnim. Uspostavljaju pravila: nikada ne smiju imati ispod 0.05 promila i piti iza osam sati navečer.

Scena iz filma
Scena iz filma "Another Round" (Foto: Twitter)

U kratkom vremenskom periodu svi uviđaju kako su im poslovi i privatni životi postali ugodniji. Martin je naročito oduševljen jer se konačno uspio ponovo povezati sa suprugom i djecom. Složili su se da trebaju nastaviti sa eksperimentom te granicu povećavaju na 0.10 promila. Krše pravilo o alkoholiziranju nakon zadatog vremena. Martin i Nikolaj se suočavaju sa porodicama nakon što su se jedne noći vratili kući. Martinova porodica je zabrinuta za njega jer je već sedmicama bio vidno pijan. U toku žestoke svađe njegova žena priznaje da ga je prevarila i on je ostavlja. Društvo odustaje od "igrice".

Svi su prestali nekontrolisano piti (iako ne u potpunosti), osim Tommyja koji je postao alkoholičar. Jednog dana je sjeo u čamac, isplovio u okean i preminuo. Preostala tri prijatelja izađu na večeru nakon Tommyjeve sahrane i čini se da nerado piju alkohol koji se poslužuje. Martinova supruga mu šalje poruku u kojoj navodi da je spremna dati novu šansu njihovom braku. Pored restorana prolaze učenici koji su nedavno maturirali. Profesori im se pridružuju, slave i piju u luci. Martin, bivši plesač jazza, pleše sa ostatkom vesele ekipe. Kolege su ga i prije nagovarale, ali je odbijao pokazati svoje umijeće sve do ovog trenutka. Njegov ples postaje sve frenetičniji, a u završnoj sceni ga vidimo kako skače u vodu.

Mnogo ljudi nije upoznato sa detaljima o "Another Round", a iza čitavog procesa snimanja se, nažalost, krije i jedna tragedija.

Šta vam je možda promaklo?

"Another Round" je četvrto dansko filmsko ostvarenje koje je osvojilo Oscara za najbolji strani film. Ostala tri su: "Babette's Feast“ (1988.), "Pelle the Conqueror" (1989.) i "In a Better World" (2011.). Vinterbergov "The Hunt", u kojem je također glumio Mikkelsen, nominovan je 2014. godine, ali nije pobijedio.

Od samog početka je "Another Round" bio apsolutni favorit svih kritičara. Nominovan je za Zlatni globus i osvojio Baftu u istoj kategoriji.

Scena iz filma
Scena iz filma "Another Round" (Foto: Twitter)

"Tokom gledanja fima sam se u jednom momentu zapitao da li je Vinterberg namjeravao da film bude provokacija, poput 'Idiota' Larsa Von Triera, ali se nije odlučio za to. Umjesto toga je pokazao da ne zna mnogo o ulozi pijenja u našem društvu, osim jedne stvari: ono je tu da ostane. Alkoholizam mnogo gore utječe na srednjovječne ljude nego na mlade. Međutim, kada bolje razmislim, poprilično loše utječe i na mlađu populaciju. Gluma je uvjerljiva, naročito Mikkelsenova. On je alfa, vođa tog društva, koji odvratno pijanstvo čak čini prihvatljivim sve dok ne bude prekasno", napisao je za Guardian Peter Bradshaw, filmski kritičar.

Režiseru Vinterbergu su sigurno drage sve pozitivne kritike, ali one nemaju mogućnost da umanje bol kroz koju prolazi. Naime, vozač koji je bio fokusiran na korištenje telefona je izazvao sudar prilikom kojeg smrskan automobil kojim je upravljala Vinterbergova bivša supruga Maria. Ona se uspjela oporaviti, ali je njihova kćerka Ida preminula u 19-oj godini života. Ovaj tragični događaj se odigrao samo četiri dana nakon početka snimanja "Another Round" u kojem je trebala imati ulogu.

"Trebala je biti ovdje sa nama. Ukoliko se usudite vjerovati da je na neki način večeras prisutna, ugledat ćete je kako plješće. Na kraju smo ovaj film snimili u njenu čast. Ida, ovo je čudo koje se naprosto dogodilo, a ti si dio njega. Možda čak i vučeš neke konce. Ova nagrada je za tebe", spomenuo je Vinterberg u govoru zahvale.