Film/TV
0

Novo pravilo Američke akademije filmskih znanosti i umjetnosti

FENA
Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti objavila je da je promijenila način odabira djela nominiranih za najbolji film izvan engleskog govornog područja i ukinula pravilo po kojemu filmovi moraju biti snimljeni na jeziku zemlje podrijekla.

Strani filmovi neće više morati biti na originalnom jeziku zemlje koja predstavlja djelo. Filmovi će morati odgovoriti samo na jedan imperativ da ne budu na engleskom jeziku.

Prošle godine talijanski film "Private" nije mogao konkurisati jer su njegovi dijalozi bili na arapskom i hebrejskom. Film je pripovijedao o palestinskoj porodici čiji su dom, smješten djelomično u palestinskom selu i djelomično u izraelskom naselju, zauzele izraelske trupe.

Glede odabira filmova odsad će se provoditi u dvije etape: tradicionalni odbor, smješten u Los Angelesu i sastavljen od nekoliko stotina članova, pregledat će šezdesetak prethodno selekcioniranih filmova i utvrdit će uži izbor.

Skupina od 30 članova, deset iz početnog odbora, deset iz Akademije u Los Angelesu ali koji nisu sudjelovali u predizboru i deset njujorških članova, imat će potom zadatak da odredi pet finalista, tokom maratonskog trodnevnog vikenda.

Nominacije za Oscare bit će objavljene u januaru. 79. svečana dodjela Oscara održat će se 25. februara.