Od 11. januara
0

"Novine", "Najmračniji sat" i "Do posljednjeg daha" na repertoaru Cinema Cityja

Od 11. januara "Novine", "Najmračniji sat" i "Do posljednjeg daha" stižu na repertoar Cinema Cityja.

"Novine" (The Post) je historijska drama Stevena Spielberga. Glavne uloge u filmu tumače Oscarovci Meryl Streep i Tom Hanks.

Radi se o istinitom događaju i aferi Pentagon Papers, odnosno ulozi koju su u njoj odigrale novine.

Radnja je usredotočena na objavu pentagonskih dokumenata u Washington Postu, kojima su 1971. njegovi novinari otkrili istinu o Vijetnamskom ratu. Pentagonski dokumenti predstavljaju niz službenih dokumenata američkog ministarstva odbrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Daniel Ellsberg dostavio novinarima.

Dvostruki Oscarovac Tom Hanks igrat će ulogu urednika Washington Posta Bena Bradleeja, a trostruka Oscarovka Meryl Streep ulogu glavne izdavačice novina Kay Graham, koja je vodila sudski spor s vladom u trenutku kada je predsjednik SAD-a bio Richard Nixon.

"Do posljednjeg daha" (Breathe) je biografska romantična drama reditelja Andya Serkisa. Glavne protagoniste filma tumače Diana Rigg, Claire Foy, Andrew Garfield...

Radnja filma govori Robinu kojem u 28. godini dijagnosticiraju paralizu, on biva osuđen na bolnički krevet i tek nekoliko mjeseci života. Uz pomoć Dianine braće i revolucionarnog izumitelja Teddyja Halla, Robin i Diana odbijaju ograničiti svoj način života i kreću u borbu za život – odgajajući pri tom svoga sina, putujući i pomažući drugim pacijentima sa sličnom dijagnozom.

"Najmračniji sat" (Darkest Hour) je drama reditelja Joe Wrighta, a glavne likove tumače Gary Oldman, Kristen Scott Thomas, Lily James...

Najmračniji sat je uzbudljiva i inspirativna istinita priča koja počinje uoči Drugog svjetskog rata, kada Winston Churchill (Gary Oldman, nominovan za Oscara) samo nekoliko dana nakon što je imenovan za premijera Ujedinjenog Kraljevstva, mora da se suoči sa jednom od svojih najturbulentnijih i najvažnijih odluka: da istraži pogodnosti mirovnog sporazuma sa nacističkom Njemačkom ili da bude odlučan u borbi za ideale i slobodu svog naroda.

Dok nezaustavljive Njemačke trupe prolaze Zapadnom Evropom i prijetnja od invazije je neizbježna, javnost je nespremna, kralj je skeptičan, a iz njegove stranke se organizuju zavjere i spletke, Churchill mora izdržati svoj najmračniji čas, okupiti naciju i pokušati da promijeni tok svjetske historije.