Film/TV
0

Novi "Potter" krenuo u više od 4.000 kina u SAD i Kanadi

FENA
"Harry Potter i Red Feniksa", peti film iz serije temeljene na bestseller romanima o britanskom dječaku čarobnjaku, počeo se u srijedu prikazivati u 4.285 kinodvorana u SAD-u i Kanadi, te u još 44 zemlje diljem svijeta, saopćila je korporacija Warner Bros.

Za Warner Bros., s "Feniksom" je gotovo udvostručen broj kinodvorana i stranih tržišta u kojima je počelo prikazivanje novog filma u odnosu na prethodni iz serije "Harry Potter i zatočenik Azkabana".

Zahvaljujući snažnom interesu fanova, koji su jučer formirali redove pred kinima u SAD-u, procjenjuje se da film neće prihodovno podbaciti u odnosu na prethodne nastavke, unatoč mlakim kritikama s kojima je dočekan.

Prva četiri filma o "Potteru" ukupno su u kinima zaradila 3,5 milijardi dolara, počevši s "Harry Potterom i kamenom mudraca" koji je 2001. na kino blagajnama diljem svijeta ostvario 976 miliona dolara.

On-line prodaja karata pokazuje da interes za "Feniks" nadmašuje onaj za prethodna dva proljetna hita - "Spider-Man 3" i "Pirate s Kariba: Na kraju svijeta", kazali su iz tvrtke Fandango.com, koja vodi tu prodaju.

"Ti 'Potter' filmovi su fenomen ne samo u SAD-u nego i diljem svijeta, i ja očekujem da će ovaj film na blagajnama dostići uspjeh svojih prethodnika", ocijenio je Paul Dergarabedian iz tvrtke Madia by Numbers, koja prati gledanost filmova.

Juli će svakako biti u znaku Harryja Pottera, jer deset dana nakon premijere novog filma, 21. jula slijedi predstavljanje sedme i zaključne knjige iz serije J.K. Rowling "Harry Potter i smrtonosni sveci".