Američki box office
0

Novi nastavak Sherlocka Holmesa vodi na kino blagajnama

Sarajevo-x.com
Film "Sherlock Holmes: A Game of Shadows" i dalje vodi na kino blagajnama širom svijeta. U odnosu na isti period prošle godine, zabilježen je pad prodaje kino ulaznica.

Film "Sherlock Holmes: A Game of Shadows", u kojem glavnu ulogu igra Robert Downey Jr., zaradio je 54,7 miliona dolara, kazali su u distributeri kompanije Warner Bros.

To uključuje 40 miliona dolara iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, gdje je film na vrhu domaće ljestvice, te 14,7 miliona dolara sa šest međunarodnih tržišta.

Treći nastavak popularnog filma "Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked" do sada je zaradio 38 miliona dolara. To uključuje 23,5 miliona u Americi i 14,5 miliona dolara sa ostalih 38 svjetskih tržišta gdje je prikazivan ovaj film.

Distributeri nisu zadovoljni prodajom karata te se nadaju da će u božićnom vikendu zaraditi oko 119 miliona dolara, što će biti za 11,6 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Treći film po gledanosti je "Mission: Impossible - Ghost Protocol", koji je u samo tri dana otvaranja zaradio 13 miliona dolara u nešto više od 425 kina. Ukupno, četvrti nastavak Nemoguće misije zaradio je 81,2 miliona dolara.

Na četvrtom mjestu nalazi se romantična komedija "New Year's Eve" sa zaradom od 7,4 miliona dolara u dva vikenda prikazivanja. Na petom mjestu, sa zaradom od 4,4 miliona dolara, je komedija "The Sitter", u kojoj glavnu ulogu igra Jonah Hill.

Do sada prodaja karata je manja za 4 posto u odnosu na prošlu godinu i u Holywoodu se nadaju kako će se to poboljšati nekim novim filmovima koji će biti prikazani prije kraja ove godine.