Film/TV
0

Novi "Harry Potter" začarao box office

Sarajevo-x.com
Čarobnjaci iz šestog nastavka filma "Harry Potter" začarali su box office svojim novim, sjajnim uspjehom u kino-dvoranama širom svijeta. Da saga o dječaku i njegovim protivnicima nije izgubila ništa od svoje magije svjedoči i cifra od 396,7 miliona dolara, koliko je zaradila u toku proteklog vikenda.

"Harry Potter i princ miješane krvi" zaradio je u Sjevernoj Americi i Kanadi u prvih pet dana prikazivanja čak 159,7 miliona američkih dolara, objavio je distributer Warner Bros. u nedjelju navečer, a prenosi Reuters.

Izvještaji 84 ostale zemlje pokazuju cifru od 237 miliona, čime je postavljen novi svjetski rekord. Ranije ga je držao "Spider-Man 3" koji je 2007. imao veliku premijeru sa 381,7 miliona dolara zarađenih od prodaje ulaznica u svjetskim kinima.

U Sjevernoj Americi novi film o Potteru prevazišao je i svog prethodnika "Harry Potter i orden Feniksa" koji je prije dvije godine uspio prikupiti 139,7 miliona prvog vikenda, a do kraja prikazivanja ukupno 938 miliona širom svijeta. Bio je to sedmi najgledaniji film svih vremena.

Prošlog mjeseca film "Transformers: Osveta poraženog" prikupio je na otvaranju čak 200 miliona dolara, što je za samo 3,8 miliona manje od prošlogodišnjeg rekordera "Viteza tame".

Kad je u pitanju ovosedmični rekorder, u kinima Velike Britanije zaradio je 32,4 miliona, Njemačke 23 miliona, Francuske 20,2 miliona i Japana 18,2 miliona dolara.

"Ovo je sjano jer su filmski nastavci tu već osam godina i i dalje su privlačni", kaže analitičar box officea Paul Dergarabedian.