Film/TV
2

Novi film u franšizi "Star Wars" snimat će Dan Mindel

Klix.ba
Mark Hamill kao Luke Skywalker
Mark Hamill kao Luke Skywalker
Reditelj J. J. Abrams unajmio je kinematografa "Star Treka", Dana Mindela, da bude kinematograf novog filma "Star Wars" franšize. Mindel je već sarađivao sa Abramsom na dva filma iz "Star Trek" franšize te "Mission: Impossible III". Snimao je i sa Tonyjem Scottom, Andrewom Stantonom i Oliverom Stoneom.

Vijest o Mindelovom angažmanu objavljena je tokom sjednice Američkog udruženja kinematografa, a Abram se je tada najavio i da će se film "Star Wars: Episode VII" snimati na 35-milimetarskoj traci, za razliku od posljednja dva filma franšize koji su snimani u digitalnom formatu.

Ovakav pristup novom filmu obradovao je Marka Hamilla, glumca iz izvorne trilogije "Star Wars", dok su mišljenja fanova prilično podijeljena.

"Mislim da nema ništa loše u CGI-u, ali treba imati balans, budući da kamera vidi širinu, dubinu i težinu. Čak i kada se radi o minijaturi, kamera to primjeti", rekao je Hamill, koji bi se u novom filmu trebao vratiti u ulogu Lukea Skywalkera.

"Kada imate previše CGI-ja i sve je u CGI-u, dođete do tačke kada lik na snimku djeluje poput hibrida animiranog i igranog filma, a ja bih želio da imamo organski izgled, kako ne bismo zašli u teritoriju zeke Rogera. Ipak, mislim da to što ja želim baš i nije prioritet", dodao je Hamill.