Film/TV
0

Novi film o Georgeu W. Bushu komedija?

Sarajevo-x.com
Novi film Oscarom nagrađenog režisera, Olivera Stonea, “W”, nije njegov prvi političko-biografski film ili prvi kontraverzni film, ali bi zasigurno mogao biti njegova prva komedija.

Stone, koji je ranije režirao filmove o bivšim američkim predsjednicima, uključujući Richarda M. Nixona, sada snima film o predsjedniku Georgeu W. Bushu i u Hollywoodu već postoje kontraverze u vezi s tim šta bi, a šta ne bi mogao Oliver Stone filmom izraziti.

Prvo što je ovaj režiser javno o filmu rekao jeste: “Bush je smiješan”.

“Ovaj film bi mogao biti smješniji od ostalih filmova jer je i sam Bush smiješan”, izjavio je Stone za magazine Entertainment Weekly.

“On je čudan i budalast i stalno pravi grimase. On nije jedan prosječan predsjednik i zato bismo se trebali zabaviti s njim”, dodao je Oliver Stone.

Šezdesetjednogodišnjeg režisera javnost pamti po filmovima “Platoon”, “Rođen četvrtog jula” i “Rođeni ubojice”, kao i po političkim dramama “JFK” i “Nixon”.

“Radi se o gotovo kapraevskoj priči u kojoj čovjek sa ograničenim talentima u životu dobije mogućnost da se proda”, izjavio je Stone aludirajući na Bushovu životnu priču.

Frank Capra je američki režiser filmova sa uprošćenom radnjom, kao što su “Mr. Smith Goes to Washington”, film iz 1939. godine, i “It`s a Wonderful Life” iz 1946. godine.

Oliver Stone nije dobio novac za snimanje filma od vodećeg holivudskog studija i zbog toga je pokrenuo nezavisnu produkciju. Premijera filma se očekuje prije novembarskih američkih predsjedničkih izbora, možda već u mjesecu oktobru.

Glumac Josh Brolin će tumačiti lik predsjednika Busha, a Elizabeth Banks lik prve dame Amerike, Laure Bush, dok će Thandie Newton tumačiti lik Condoleezze Rice, objavio je Reuters.