Film/TV
0

VIDEO / Novi dokumentarac pokazuje kako je vodeni park kita Tilikuma pretvorio u ubicu

Klix.ba
Dokumentarni film "Blackfish", premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu u januaru, objašnjava kako je loš tretman kitova u vodenom parku SeaWorld na Floridi doveo do toga da jedan od njih ubije svoju trenericu.

Dokumentarac prikazuje historiju kitova ulovljenih za potrebe zabave, a fokusira se na kita ubicu Tilikuma, koji je 2010. godine odvukao svoju trenericu Dawn Brancheau u smrt, pred velikim brojem prestravljenih turista.

Rediteljica Gabriela Cowperthwaite navela je u jednom od intervjua kako je primijetila da nešto nije uredu sa tretmanom životinja kada je sa svojim sinovima otišla u SeaWorld u San Diegu. A nakon što je Tilikum ubio svoju trenericu, odlučila je uraditi nešto po tom pitanju.

Brancheau (40) je preminula nakon što je kit uhvatio i odvukao pod vodu, gdje je držao sve dok se nije utopila. SeaWorld je kažnjen za ugrožavanje zdravlja i sigurnosti, ali su Tilikum i drugi kitovi nastavili svoje performanse.

Film prikazuje kako je Tilikum uhvaćen i odvojen od svoje porodice u blizini Islanda 1983. godine. Navodi se da su ga drugi kitovi zlostavljali te da je držan po 14 sati dnevno u zamračenom rezervoaru. U filmu se navodi i da su ovakvi uslovi dosta traumirali kita, što je dovelo do toga da napadne ljude.

Film će širom svijeta biti prikazan 26. jula. Do tada pogledajte trailer koji prikazuje i stvarne telefonske pozive u pomoć tokom napada.