{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi DiCapriov film može naštetiti industriji dijamanata

S
6.12.2006. u 12:59
0
0
Novi DiCapriov film može naštetiti industriji dijamanata
0
Novi DiCapriov film može naštetiti industriji dijamanata
Reuters
"Blood Diamond", triler koji u američka kina stiže u petak, bi mogao pobuditi zabrinutost javnosti vezano za temu "konfliktnih dijamanata", te ugroziti potražnju za nakitom tokom glavne sezone prodaje za vrijeme božičnih praznika.
Film u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiCaprio, opisuje glavnu ulogu dijamanata tokom građanskog rata u Sijera Leoneu tokom 90-tih godina.

Naziv "konfliktni dijamanti" ili "krvavi dijamanti" odnose se na drago kamenje koje se iskopava u ratnim zonama i koji se prodaju isključivo radi finansiranja rata i ugrožavanja ljudskih prava.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Da bi se pripremili za eventualni napad javnosti, Svjetski dijamantski savjet ("World Diamond Council") je ranije ove godine unajmio kompaniju za odnose sa javošću koja je dizajnirala kampanju u kojoj se naglašavaju napori koje industrija dijamanata poduzima u smanjenje količine ''krvavih dijamanata'' u prodaji.

Kampanja je uključivala oglase u svim većim internacionalnim novinama, kao i edukacioni web-site www.diamondfacts.org.

2002. godine, kompanije koje se bave proizvodnjom dijamanata i mnoge zemlje uključene u proces iskopavanja i prodaje dijamanata potpisale su "Kimberley Process Certification Scheme", što je proces osmišljen da spriječi ulazak "krvavih dijamanata" na svjetsko tržište dijamanata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: