Film/TV
0

Novi DiCapriov film može naštetiti industriji dijamanata

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
"Blood Diamond", triler koji u američka kina stiže u petak, bi mogao pobuditi zabrinutost javnosti vezano za temu "konfliktnih dijamanata", te ugroziti potražnju za nakitom tokom glavne sezone prodaje za vrijeme božičnih praznika.

Film u kojem glavnu ulogu tumači Leonardo DiCaprio, opisuje glavnu ulogu dijamanata tokom građanskog rata u Sijera Leoneu tokom 90-tih godina.

Naziv "konfliktni dijamanti" ili "krvavi dijamanti" odnose se na drago kamenje koje se iskopava u ratnim zonama i koji se prodaju isključivo radi finansiranja rata i ugrožavanja ljudskih prava.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Da bi se pripremili za eventualni napad javnosti, Svjetski dijamantski savjet ("World Diamond Council") je ranije ove godine unajmio kompaniju za odnose sa javošću koja je dizajnirala kampanju u kojoj se naglašavaju napori koje industrija dijamanata poduzima u smanjenje količine ''krvavih dijamanata'' u prodaji.

Kampanja je uključivala oglase u svim većim internacionalnim novinama, kao i edukacioni web-site www.diamondfacts.org.

  1. godine, kompanije koje se bave proizvodnjom dijamanata i mnoge zemlje uključene u proces iskopavanja i prodaje dijamanata potpisale su "Kimberley Process Certification Scheme", što je proces osmišljen da spriječi ulazak "krvavih dijamanata" na svjetsko tržište dijamanata.