STIGAO JE…
172

Novi Batman je detektiv: Padaju sve maske svijeta kojeg niko ne može spasiti

Piše: Ines Mrenica
U trenutku kada svijet liči na loš postapokaliptični film, stigao je 176-minutni "The Batman" u režiji Matta Reevesa, detektivska noir priča o serijskom ubici, maskiranom pravedniku s traumom, mračnom Gothamu i najvećem zlu ovog svijeta - političarima.
Obožavatelji uspješne franšize DC-jevih filmova o čovjeku-šišmišu dijele se na one koji su skloni Burtonovim filmovima iz 1989. i 1992. godine, "Batman" i "Batman Returns" i one koji favoriziraju mračnu trilogiju Christophera Nolana.

Film iz 1989. godine u kina je pušten na 50. godišnjicu rođenja Batmanovog lika, a predstavio je Jacka Nicholsona u ulozi Jokera. Tokom prvog vikenda prikazivanja film je utržio 40 miliona dolara, kada je postao peti najuspješniji film u historiji.

Prije tri godine, senzacija u vidu "Jokera" Todda Phillipsa potopila je svaku pomisao da bi se neki novi negativac s razvučenim crvenim usnama mogao nositi s likom kakvog je kreirao Joaquin Phoenix. Film iz 2019. godine ostavio nas je u ubjeđenju da su klasične priče o superherojima nepotrebne, jer i zlo ima svoje razloge.

Međutim, najduži, najmračniji i najzanimljiviji Batman je upravo stigao u kina, kao odgovor na teror straha, koji se nadvio nad čovječanstvo. Jokera nema, zlo kao simbol jakih nosi sadistički ubica, a u ulozi čovjeka-šišmiša je izvrsni Robert Pattinson.

Robert Pattinson kao Batman
Robert Pattinson kao Batman

Strah je oružje

Nakon godina lutanja ulicama Gothama i s tek nekoliko pouzdanih saveznika, usamljeni osvetnik postaje jedino lice pravde među svojim sugrađanima. Kada gradsku elitu napadne sadistički ubica, niz zagonetnih tragova vodi najvećeg istražitelja podzemlja u najizazovniju avanturu do sada.

Jokera, da ponovimo, nema. Glavni negativac je The Riddler (Paul Dano), sadista koji misli da sve zlo može uništiti ubijanjem onih koji su za njega zaslužni. On ostavlja zagonetke koje kao prekaljeni detektiv rješava Batman (Robert Pattinson). The Ridder je opasan protivnik, jer zna sve tajne Gothama, pa i one koje proganjaju Brucea Waynea.

Insert iz filma “The Batman”
Insert iz filma “The Batman”

Grad se guši u korupciji, kiša neprestano pada, ali tračak svjetla uvijek postoji. On se pojavljuje u vidu Seline Kyle/Catwoman (Zoë Kravitz), s kojom Batman razvija romansu. Glumac Robert Pattinson izvodi najranjiviju verziju unesrećenog milijardera. Gotovo neprepoznatljivi Colin Farrell pojavljuje u ulozi The Penguina, a svi zajedno nas vode kroz sumorni grad u kojem je davno posijano sjeme zla.

Zbog rješavanja zagonetki, pojave sadističkog ubice koji je uvijek jedan korak ispred i konstantne kiše i tame, film uspoređuju sa detektivskim trilerima "Se7en" i "Zodijak", a posebno je zanimljivo što je kao soudtrack upotrijebljena Nirvanina pjesma "Something in the Way".

Rejting filma je sa standardne dobne granice od dvanaest godina podignut na petnaest, što dovoljno govori o tome kako je Batmanova noćna mora ovog puta ljestvicu brutalnosti pomjerila na višu razinu.

Ljudima danas treba nada, ali se ta nada sve teže provocira. Zato su filmovi o superherojima sve grandiozniji i nabijeni su efektima do te mjere da počinju izgledati kao ekstenzivni traileri. Megalomanija novog Batmana je vidljiva već od prve minute filma, a najviše zamjerki idu u pravcu njegovog trajanja.

Tri sata je za današnju percepciju publike svojevrstan luksuz, jer za njegovo gledanje treba izdvojiti 4-5 sati, u što ulazi put u kino i natrag te dvadesetominutni plasman trailera i EPP-a koje distributeri i prikazivači plasiraju publici prije filma.

Insert iz filma “The Batman”
Insert iz filma “The Batman”

"Ja sam osveta" kaže Batman, podsjećajući nas da je odlučio svijet učiniti boljim mjestom nakon što je doživio traumu u djetinjstvu. Dok se kao dječak vraćao iz kina u pratnji roditelja, napali su ih lopovi i ubili njegovu majku i oca.

Tada se mali Bruce zakleo da će posvetiti život borbi protiv kriminala u Gothamu. Dok je razmišljao o tome kako sakriti svoj pravi identitet, u prostoriju je uletio šišmiš. Bruce je odabrao pojavljivati se nenadano kao misteriozna figura u noći, onakva kakva ga je oduvijek plašila.

Najzanimljiviji istražitelji su oni koji nose neku duboku traumu i koji u potrazi za zločincem zapravo tragaju za vlastitim iskupljenjem. Pitanje je samo ko od nas ima najveće supermoći da spasi današnji svijet. Ovaj novi detektiv-šišmiš ima dušu i želimo mu dobrodošlicu.