BHT 1
0

Nova sezona serijala ‘Društvo znanja’

Sarajevo-x.com
Danas u 17 sati i 15 minuta u programu BHT1 počinje emitiranje druge sezone informativno-obrazovnog serijala ‘Društvo znanja’. Emisija koja je u svojoj prvoj sezoni emitirana u programu TV OBN; jedinstven je televizijski projekat na teritoriji Bosne i Hercegovine koji je u cjelosti posvećen afirmiranju kulture rada i učenja u našoj zemlji.

Glavne tematske oblasti kojiam se emisija bavi su nauke, obrazovanje i moderne tehnologije.

‘Društvo znanja’ sastoji se od deset rubrika među kojima su glavna tema, minute BH Telecoma, izlog knjige, vijesti iz svijeta nauke, te nekoliko rubrika u kojima se portretiraju uvažena imena bh. nauke, uspješne škole, fakulteti i druge obrazovne ustanove. Posebna pažnja u emisiji poklanja se procesu informatizacije društva kroz jednu odvojenu rubriku, kao i gostima koji su u svojim profesionalnim, stručnim i znanstvenim karijerama postigli značajan uspjeh kako u zemlji tako i inostranstvu.

U svakom izdanju emisije objavljuje se i nagradna igra koju sponzorira BH Telecom, inače generalni sponzor emisije, i u kojoj gledatelji odgovarajući na nagradno pitanje, imaju mogućnost osvojiti vrijedne proizvode i usluge iz oblasti telekomunikacija.

Emisiju priprema brojna ekipa snimatelja, novinara, montažera i stručnih saradnika a predvodi je jedan od najiskusnijih novinara iz regiona Mufid Memija kao urednik. Specifičnost emisije ogleda se upravo u činjenici da se ovakvim temama koje čine njen sadržaj, sistematski i predano niko u BiH ne bavi i što je njena uloga u medijskom prostoru afirmativne prirode.

Prvo izdanje ‘Društva znanja’ tematski se bavi reformom obrazovanja u BiH i primjenom Bolonjskog procesa, kroz svrt na Treće savjetovanje o visokom obrazovanju održano nedavno u Sarajevu. Ekipa emisije propratila je i ‘Forum inovacija’ također održan u Sarajevu na kojem je gostovao direktor Microsofta za Evropu gdin Jan Muelhfeit. U posebnoj rubrici ‘Minute BH Telecoma’ obrađuje se video poziv, najnovija usluga dostupna građanima naše zemlje, a propraćena je najnovija prodajna akcija gdje korisnici mogu kupiti sedam modela mobilnih telefona.

U novostima iz svjetske nauke gledateljima će biti predstavljena web stranica svjetskog virtualnog teleskopa. U rubrici ‘Izlog knjige’ govori se o djelu ‘Medicinska mikrobiologija’. Gledatelji mogu igrati nagradnu igru i osvojiti vrijedne nagrade poput mobilnih telefona i USB stickova. Kontakt redakcije je e-mail: [email protected].