Mnogi gledaoci uznemireni
27

Nova dokumentarna serija o poligamnom kultu označena jednom od najtraumatičnijih ikad

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Gledaoci su ostali "traumatizirani" novom Netflixovom dokumentarnom serijom "Keep Sweet: Pray & Obey". Kriminalistička serija snimljena po istinitoj priči vodi gledaoce u poliamorni vjerski kult poznat kao Fundamentalistička crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana (FLDS).

"Keep Sweet: Pray & Obey" uključuje mučne izvještaje žena koje je indoktrinirao vođa kulta Warren Jeffs, a koje su bile podvrgnute prisilnom braku i trudnoći.

Netflixov novi dokumentarac fokusira se na Jeffsa, kojeg su sljedbenici FLDS-a nazvali "prorokom". Prema streaming gigantu, Jeffs je imao 78 žena, od kojih su 24 bile maloljetne.

Jeffs je 2011. godine osuđen po dvije tačke optužnice za seksualno zlostavljanje djece.

FLDS se odvojio od mormonske crkve 1930-ih i njeni članovi su nastavili prakticirati poligamiju, a nametnuli su stroga pravila ženskim članovima kulta.

Ne samo da su žene morale da se oblače na određeni način, već su morale da se mole svaki sat, a poruka "moli se i poslušaj" je čak ispisana na zgradama.

Ako bi žena odbila brak, bila bi izbačena iz kulta bez ikakvih sredstava (poput novca) i nulte podrške drugih članova.

Jeffsov ranč FLDS nalazio se u zapadnom Teksasu i bio je pretresen 2008. godine, što je rezultiralo da je 12 muškaraca optuženo za zlostavljanje djece.

U SAD-u, FLDS je zapravo klasifikovan kao mrzilačka grupa zbog Jeffsovih rasističkih stavova. Dok je Jeffs bio zadužen za FLDS, počeli su se pojavljivati izvještaji o silovanjima i zlostavljanjima djece mlade od 12 godina.

Nakon što su odgledali "Keep Sweet: Pray and Obey", gledaoci su požurili na Twitter kako bi izrazili šok zbog onoga čemu su upravo svjedočili.

"Upravo sam gledala 'Keep Sweet: Pray & Obey'. Muka mi je, ovo je bilo tako traumatično za gledati", jedan je u nizu komentara.

"Pogledao sam 20 minuta dokumentarne serije 'Keep Sweet: Pray & Obey' i osjećam se loše, ovi ljudi zaslužuju pakao", pisalo je u drugom.

U mnogim recenzijama je istaknuto kako su se nakon gledanja osjećali fizički loše: "Tako odvratno, zlostavljanje djece u ime Boga".