TV nagrade
34

Nominacije za Emmy: "Succession" i "The Last of Us" koju je režirala i Jasmila Žbanić predvode listu

N. O.
Insert iz serije "Succession" (Foto: Twitter)
Insert iz serije "Succession" (Foto: Twitter)
"Succession", "The Last of Us" koju je između ostalih režirala i Jasmila Žbanić i "The White Lotus" predvode nominacije za ovogodišnje TV nagrade Emmy.

Posljednja sezona serije "Succesion" dominirala je ovogodišnjim nominacijama za Emmy s njih 27, a hvaljena HBO-ova serija pokupila je 14 glumačkih nominacija, uključujući priznanje za Briana Coxa, Jeremyja Stronga, Kierana Culkina i Sarah Snook. To je prvi put u historiji Emmyja da su tri glumca iz iste serije nominovani za glavne glumce u istoj kategoriji.

HBO-ova adaptacija videoigrice "The Last of Us" za koju je jednu epizodu režirala i bh. rediteljica Jasmila Žbanić dobila je 24 nominacije za svoju prvu sezonu, uključujući glumce Bellu Ramsey i Pedra Pascala.

Također, Jenna Ortega i Jennifer Coolidge su među zvijezdama nominovanim za glumačke nagrade. "Ted Lasso", "The Bear", "Abbott Elementary" i "Wednesday" su među kandidatima u kategorijama komedije.

Najviše nominacija dobile su sljedeće serije:

  • 27 - "Succession"

  • 24 - "The Last of Us"

  • 23 - "The White Lotus"

  • 22 - "Ted Lasso"

  • 14 - "The Marvelous Mrs Maisel"

  • 13 - "The Bear", "Beef" i "Dahmer"

  • 12 - "Wednesday"

Variety je izvjestio da Televizijska akademija i mreža za emitovanje ceremonije Fox raspravljaju o tome da li da pomjere ceremoniju dodjele za novembar ili čak januar. Industrija čeka da vidi hoće li sindikat glumaca stupiti u štrajk ove sedmice, čime bi se praktično zaustavili svi važniji holivudski događaji.

Cjelokupnu listu nominovanih možete pogledati na linku.