{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nominacija za Oscara zlata vrijedna

N
26.1.2005. u 10:31
0
0
Nominacija za Oscara zlata vrijedna
0
Nominacija za Oscara zlata vrijedna
Nominacije za Oscare su objavljene, te će do 27. februara, kada se dodjeljuju pozlaćeni kipići, nominirani filmovi inkasirati finansijsku korist od nominacije.
U slučaju onih nominiranih za najbolji film, radi se o oko 11 miliona dolara više samo u kino ulaznicama. Čak i ako film nema uopšte nikakve šanse stvarno dobiti tog Oscara, sama nominacija je zlata vrijedna.

Nominacije za glavne glumačke interpretacije nisu toliko unosne, ali donose oko milion dolara u ulaznicama samom filmu, a nominiranim glumcima podižu cijenu za buduće projekte.

Sporedne uloge jedine su koje donose doslovce samo čast i slavu. One se ne pretvaraju u povećani prihod filma u kino dvoranama, niti glumcima raste cijena. Ali, ukoliko dobiju Oscara, kipić je neprocjenjiv.

Procjene finansijske vrijednosti nominacija izradio je profesor ekonomskog fakulteta Colby College, Randy Nelson. On tvrdi da su najveći dobitnici, u financijskom smislu, mali filmovi.

Kod "Gospodara prstenova", nominacije nisu značile praktički ništa jer su milioni gledatelja već pohrlili u kina prvih sedmica prikazivanja filma. Ali, za filmove "Sideways", pa i "Million Dollar Baby", nominacije su katapult u nebeske visine zarade.

Procjenjuje se da filmovi, koji bi zaradili manje od 50 miliona dolara u američkim kinima, imaju šansu udvostručiti svoj prihod.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: