Film/TV
0

Noćna mora u muzeju

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Noćna mora u muzeju"
Scena iz filma "Noćna mora u muzeju"
Snimljen je film prema prilično čudnoj knjizi Milana Trenca o Prirodno historijskom muzeju u New Yorku, gdje noćni čuvar otkriva da se eksponati tokom noći počnu ponašati na ''Jumanji'' način.

U glavnoj ulozi je Ben Stiller koji glumi sa dosta kvalitetnom glumačkom postavom koja uključuje Robina Williamsa, Rickya Gervaisa, Dicka Van Dykea i Mickeya Rooneya, ali njihove dosta dobre karakterne uloge nisu došle do izražaja.

Razlog je što je režiser Shawn Levy ("Pink Panther" i "Cheaper by the Dozen") previše naglasio lik samog Stillera i napravio film sa nepotrebno mnogo vizuelnih efekata.

Film izlazi u vrijeme praznika i s obzirom na njegov žanr porodičnog filma, nema sumnje da će zabilježiti zanačajan finansijski uspjeh, ali se procjenjuje da neće imati nekakav veliki uspjeh.

Radnja filma je bazirana oko Larrya Daleya, propalog izumitelja i razvedenog oca, koji se sa zaručnikom svoje bivše žene bori oko naklonosti svog sina. On preuzima posao noćnog čuvara u Prirodno historijskom muzeju, a već prve noći na poslu se počnu dešavati veoma čudne situacije. Skelet gigantskog tiranosaurusa koji se želi igrati sa njim, divlji Huni koji marširaju muzejom, capuchin majmuni, i mnogo drugih čudnovatih bića.

Uz pomoć Teodora Roosevelta (Robin Williams), Larry uspjeva da uvede red u muzeju, ali i da povrati odnos sa svojim sinom.

Film je prepun komedije i vizuelnih efekata, a sama scenografija i kostimografija je više nego impresivna.

Osim par izuzetno smiješnih scena sa Rickyem Gervaisom (''Office''), koji glumi Stillerovog uštogljenog šefa, osnovni nedostatak filma je što je pruženo malo šanse ostatku sjajne glumačke ekipe.