Nada Đurevska
0

"Nisam dobila puno nagrada u karijeri, ali svoj posao radim s ljubavlju"

Sarajevo-x.com
Nada Đurevska (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nada Đurevska (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U RTV domu u Sarajevu u četvrtak je direktorica BH radija 1 Senada Ćumurović uručila priznanje "Glumica godine" BH radija 1 istaknutoj bosanskohercegovačkoj dramskoj umjetnici Nadi Đurevskoj za izuzetan glumački angažman i stvaralački doprinos u realizaciji radio drame.

Primajući priznanje Nada je, između ostalog, rekla: "Uvijek se sjetim Gordane Boban i toga da je merak raditi na radiju. Radio je naša glumačka ljubav. Nisam dobila puno nagrada u karijeri, ali sam shvatila da bez obzira na nagrade svoj posao radim s ljubavlju. Shvatila sam da vas ne cijene prema onome što ste dobili, nego prema onome što ste dali."

Urednik Redakcije dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1 Miralem Ovčina, između ostalog, je rekao: "Nadina glumačka energija i emocija kao da zažari riječ i one tako tople i obasjane svjetlošću stižu do nas, griju nas i svjetle u unutrašnjosti našeg bića."

Reditelj Nedžad Begović je u svom govoru spomenuo: "Gluma je težak posao. Pretežak. Naša slavljenica nije primjer za to, jer ona svoju glumu izvodi iz nevjerovatne lakoće jednostavnosti i stvara privid da to može svako. To je zvrčka. Ne može se glumiti kako nam se čini. Lakoća i jednostavnost su privilegija odabranih. Moje ljudsko i profesionalno veselje je umjetnički sudar naših života, jer smo mogli surađivati. Ulogom u mom filmu 'Jasmina' Nada je obilježila 35 godina umjetničkog rada, a ova nagrada na radiju je baš fin način da se zaokruži tih 35 godina."

Direktorica BH radija 1 Senada Ćumurović uručujući nagradu ovogodišnjoj dobitnici spomenula je da je Nada Đurevska dala poseban doprinos u stvaralaštvu dramskog i dokumentarnog programa BH radija 1. "Deseti put dodjeljujem ovu nagradu. Ponosna sam što je ovu jubilarnu zasluženo dobila Nada Đurevska koja je izuzetna glumica, ali i osoba."

Do sada su ovu značajno priznanje dobili Edhem Husić, Belma Lizde-Kurt, Izudin Bajrović, Semir Krivić, Sanela Pepeljak, Nermin Tulić, Alen Muratović, Gordana Boban i Đorđe Janković.