Film/TV
0

"Nim na otoku mašte" od 10. oktobra

Sarajevo-x.com
Blitz film i video donosi pravu poslasticu za najmlađe gledatelje i njihove roditelje na početku nove sezone kino distribucije u bh. kino dvoranama - film "Nim na otoku mašte".

Ova avanturistička obiteljska komedija govori o tome kako se može postati junak u vlastitoj priči. Djevojčica koja je mislila da je potpuno sama, i žena koja je mislila da je svijet opasno mjesto, otkrivaju da mogu učiniti više no što su ikad zamišljale da je moguće.

U filmu glume Abigail Breslin, koja je bila nominirana za Oscara za ulogu u filmu "Mala miss Amerike", dvostruka dobitnica Oscara, Jodie Foster u rijetkoj komičnoj ulozi Alexandre Rover, te zavodnik Gerard Butler (300, P.S. Volim te) u dvostrukoj ulozi: kao izmišljeni junak Alex Rover i kao Nimin pravi otac.

Film su režirali supružnici Mark Levin i Jennifer Flackett (Djeca Manhattana) i to prema vlastitom scenariju.

Spisateljica Wendy Orr je 2002. godine objavila knjigu "Nim's Island", priču o tropskom raju prepunom pustolovina i dvije neodoljive junakinje: hrabroj djevojčici Nim, koja živi život poput modernih švicarskih Robinzona na udaljenom otoku, s ocem naučnikom i prijateljima životinjama, te o spisateljici Alexandri Rover, koja živi potpuno drugačije, usamljena i odvojena od svijeta.

Kada ih sudbina spoji, čini se da njih dvije ne mogu biti različitije. Nim žudi za uzbuđenjima, putovanjima i pravim prijateljstvima, dok je Alexsandra komična i prenapeta strašljivica. Međutim, brzo otkriju zajedničku tačku – vjeru u snagu imaginacije i ljubav prema Alexandrinom izmišljenom junaku, Alexu Roveru, čija ih hrabrost i nepokolebljivost inspiriše na putovanja i druženja kakva su mogle samo zamisliti. Nim se tako nađe usred najveće od svih pustolovina - formiranja obitelji.

Film koji je svoju bh. premijeru doživio u okviru Dječijeg programa 14. SFF-a i oduševio 3.000 mališana i njihovih roditelja u dvorani Skenderija, kreće sa prikazivanjem od 10. oktobra u kinu Meeting Point svakim danom od 17 sati, te subotom i nedeljom u terminima vikend dječijeg programa od 11 i 14 sati, javljaju iz Blitz film i videa.