Novi koncept
429

Nikolina Veljović, TV1: Nakon 20 godina pred kamerama sada ću stati iza

A. P.
Nikolina Veljović
Nikolina Veljović
Dugogodišnja urednica i voditeljica na TV1 Nikolina Veljović odnedavno je na novoj funkciji u ovoj TV kući. Imenovana je za direktoricu programa, čime će se nakon 20 godina na televiziji, umjesto ispred kamera, naći iza njih. O ovom unapređenju i planovima Nikolina je govorila za Klix.ba te nam otkrila nove projekte koje priprema produkcijski tim TV1.

"Prije nešto više od mjesec imenovana sam za direktoricu programa TV1. Doživjela sam to kao čast i privilegiju i krunu dosadašnjeg rada i dugogodišnjeg angažmana na televiziji kao mediju. Sve to za sobom nosi i ogromnu odgovornost, posebice kada se uzme u obzir opće medijsko okruženje u kojem treba, ne samo opstati nego i razvijati se, i gledateljima ponuditi nešto novo i zanimljivo. Mnoge stvari, jasno je to svima, domaćim medijima ne idu na ruku. Upravo zato morate imati ogromnu motivaciju i jasan plan temeljen na objektivnom i profesionalnom istraživanju", kazala nam je Nikolina.

Poručuje da se prema poslu uvijek odnosila odgovorno i profesionalno, a to je donosilo rezultate. Sigurna je da očekivani pozitivan feedback ni ovaj put neće izostati.

Nikolina Veljović
Nikolina Veljović

"Za mene je velika promjena što ću nakon 20 godina promijeniti svoj odnos prema kameri. Umjesto ispred, sada ću biti iza kamera. Mnoge je to iznenadilo. Nije tajna da TV lice teško odlučuje napustiti male ekrane, u šali međusobno znamo prokomentirati da kamera stvara ovisnike i upravo zato treba biti mudar i znati stati kada je vrijeme za pauzu ili kraj", istakla je naša sagovornica.

Na pitanje je li ovo kraj njene TV karijere, odgovorila je: "Ne osjećam da je kraj, volim reći: nije zbogom, tek doviđenja".

Od lutajućeg reportera do direktorice programa

Navodi da je od početka karijere bila okružena sjajnim urednicima koji su svoje znanje htjeli i znali podijeliti s drugima te da ima sreću da i danas blisko sarađuje sa Sanjinom Bećiragićem na poziciji direktora TV1. Njega je 2001. godine upoznala kao urednika Deska u informativnom programu FTV-a.

"Prelazila sam stepenicu po stepenicu, od lutajuće reporterke u jutarnjem programu, preko voditeljice jutarnjeg programa, kolažnih emisija, vijesti do centralnog dnevnika. Put koji sam prošla učinio je da se nikada ne osjetim više vrijednom niti da bilo čiji posao na TV-u smatram manje vrijednim, jer ovo je timski posao. Svaka karika i sadržaj jednako su važni u cjelini, a doprinos svakog pojedinca značajan. Onaj ko dođe sa stavom zvijezde i 'ja sam najpametniji', bojim se da će njegov sjaj trajati tek do svitanja", kaže Veljović.

U vrijeme kada je tempo života kojim živimo sve zahtjevniji, to se odražava i na novinarski posao. Govoreći o izazovima jedne TV kuće Nikolina je navela da se informacije i vijesti brže šire.

"Razvoj društvenih mreža učinio je da danas svi mogu plasirati i distribuirati određene sadržaje u javni eter bez ikakve kontrole. Ozbiljni i odgovorni mediji moraju odgovoriti tom izazovu, postići brzinu, ali poštivajući osnovne novinarske postulate, prije svega o plasiranju isključivo provjerenih informacija. Održati i tempo i profesionalnost danas nije nimalo lako, ali svako vrijeme nosi nove izazove, pa tako i ovo. Medijska grupacija okupljena oko dnevnog lista Oslobođenje sprema se u punom kapacitetu odgovoriti upravo tom izazovu medijskoga napretka i novih potreba u kojima novinar ima vještine istovremeno raditi na više platformi. Prvi u BiH smo se hrabro odlučili na taj korak, ujediniti redakcije svih platformi s ciljem da svi korisnici, bilo da preferiraju nove ili tradicionalne medije, jednakom brzinom dobijaju informacije i najzanimljiviji sadržaj", poručuje Veljović.

Nikolina Veljović
Nikolina Veljović

Svaki dan je utrka na 100 metara

Svjesna je da se mijenjaju i interesi i potrebe gledalaca, a konkurencija unutar TV medija uvođenjem kabla postaje ogromna.

"Svaki dan je utrka na 100 metara. Nije to jednostavno, teško je svaki put pobijediti, ali bitno je biti motiviran i svaki put bilježiti sve bolji rezultat", dodala je.

Novu programsku direktoricu TV1 pitali smo i šta je ključno za sretnog pojedinca u kolektivu.

"Imati ideju, biti kreativan, spreman na suradnju, ali i biti adekvatno nagrađen najbolji je i recept i motivacija za sretnog pojedinca i uspješan kolektiv", objašnjava Nikolina i dodaje da se nikad nije osjećala ni privilegirano ni ugroženo u svom poslu samo zato što je žena.

U privatnom životu Nikolini i njenoj porodici protekli dani bili su veoma emotivni. Njen sin Leon krenuo je u prvi razred osnovne škole, što je donijelo val novih obaveza.

"Leonovim polaskom u školu i suprug i ja smo ponovo krenuli u prvi razred, kao i svi roditelji. Trebat će izbalansirati njegovu ogromnu potrebu za igrom s novim obavezama. Novi početak za sve nas iz kojeg će Leon, ali i mi kao roditelji, još puno toga naučiti".

Najavljuje totalnu preobrazbu TV1

Nakon višedecenijskog iskustva u novinarstvu, kada se svaki dan čini isti, Nikolina nove izazove i motivaciju nalazi u novim projektima svog tima.

"Kada toliko godina radite u informativi, u jednom trenutku imate dojam da se sve iz godine u godinu vrti u krug, vrijeme nepovratno prolazi, a teme, akteri, problemi kojima se bavite ostaju isti. Sve to zna frustrirati. Jasno je to svakom građaninu BiH. Danas su mi izazovi neki novi projekti koje priprema produkcijski tim TV1. Motivacija su mi i sjajni ljudi s odličnim idejama i pozitivnim razmišljanjima. Izvanredan je osjećaj sudjelovati u nastajanju nečega novog. Sve će to uskoro vidjeti i gledatelji. TV1 će uskoro doživjeti totalnu preobrazbu, u svakom smislu i segmentu. Taj proces je već započeo", poručila je.

Nikolina Veljović
Nikolina Veljović

Septembar i novu programsku šemu počeli su sa šest novih odličnih serija koje se premijerno prikazuju ne samo u BiH nego i u regiji. Turska serija "Veliki kan", koja govori o jednom od posljednjih vladara Osmanskog carstva, samo za nekoliko dana prikazivanja osvojila je gledatelje u BiH. Krimi serija "Wallander", telenovela "Anđeo osvete", "Čarobni Bryan", western "Pakao na točkovima", također su našli put do svoje publike, što se već odrazilo na rast gledanosti TV1.

Nova direktorica programa ističe da tu neće stati. Iznenađenjima će završiti ovu i početi novu godinu, a Nikolina poručuje: "Neka igre počnu".