Apsolutni pobjednici
0

VIDEO / Nijemom filmu "The Artist" sedam BAFTA nagrada

Sarajevo-x.com
Meryl Streep
Meryl Streep
Nijemi film "The Artist" i američka glumica Meryl Streep nastavili su u nedjelju navečer pohod prema Oscaru osvojivši sedam BAFTA nagrada u najznačajnijoj večeri britanske filmske industrije.

Dodjela nagrada je održana u Kraljevskoj operi u Londonu, a "The Artist" je osvojio nagrade u kategorijama za najbolji film, najboljeg reditelja, najbolji originalni scenarij te nagrade za najbolje glumce koje su odnijeli Meryl Streep i Jean Dujardin.

Dujardin, koji je također nominiran za Oscara, odao je priznanje režiseru Michelu Hazanaviciusu.

"Michel, šta si mi to uradio? Za sve si ti kriv", našalio se Dujardin koji je novinarima priznao da mu je čast biti nominiran u konkurenciji s velikim glumcima kao što su Gary Oldman, Michael Fassbender, Brad Pitt, George Clooney...

Kao što je bilo i očekivano, Streep je proglašena najboljom glumicom. Na putu ka podiju dogodila joj se i jedna nezgoda, naime, Maryl je izgubila cipelu pa joj je u pomoć priskočio Colin Firth.

Glumica je u karijeri osvojila mnoštvo nagrada, a smiješi joj se i treći Oscar.

Nije bilo iznenađenja ni kada su u pitanju nagrade u kategorijama za najbolje sporedne uloge. BAFTA nagrade su otišle u ruke Christophera Plummera i Octavije Spencer.

Plummer je u 82. godini postao najstariji dobitnik nagrade Britanske filmske akademije. Nagradu za najbolji dokumentarac odnio je film Asifa Kapadije "Senna" o brazilskom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1994. godine.

Film kultnog španskog reditelja Pedra Almodovara "The Skin I Live In" proglašen je najboljim stranim ostvarenjem.

BAFTA nagrade su jedan od ključnih pokazatelja ko će osvojiti Oscare koji će biti dodijeljeni 26. februara.