Rediteljice razočarane
3

Ni ove godine nijedna žena nije nominovana za Oscara za najbolju režiju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oscar objavljene su prije nekoliko dana, a na listi nominovanih za najbolju režiju ponovo nema nijedne žene.

U filmovima "Roma" i "Favoruite" koji imaju najveći broj nominacija žene imaju ključnu ulogu. No, sasvim je druga priča kada je riječ o nominacijama za Oscara za najbolju režiju.

"Bilo je to očekivano od ovogodišnjih nominacija, ali ne čini ih manje lošim", rekao je Kristopher Tapley za Variety.

Liz Tucker, direktorica organizacije Žene na filmu i televiziji u Velikoj Britaniji, rekla je za BBC da je nedostatak žena koje su nominovane u kategoriji za najbolju režiju "beskrajno razočaravajući".

"To samo pokazuje koliko je još posla pred nama. Razočaravajuće je kako Akademija filmskih umjetnosti i nauka ponovo nije prepoznala vrhunskih rad", rekla je.

U 91-godišnjoj historiji Oscara samo pet žena bilo je nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

Nakon ovogodišnjih nominacija mnogo se govorilo o tome kako rediteljicama treba odati priznanje, ali samo na osnovu zasluga, a ne zbog ravnoteže.

"Možemo li prestati biti fokusirani na spol i gledati talent? Nominovanje žena samo da bi se ispunila kvota je seksizam i uvreda svim ženama. Šta ako su nominovani samo muškarci? Njihovi filmovi su bolji i to je sve. Prestanite predstavljati sve kao seksizam i rasizam", napisao je jedan korosnik Twittera nakon što su objavljene nominacije za Oscara.

Ipak, Liz Tucker naglašava da joj je teško povjerovati da je po zaslugama samo pet žena ikad bilo nominovano u kategoriji za najbolju režiju.

"Mi ne tražimo nikakvu posebnu ulogu. Niko ne osporava da su filmovi koji su nominovani u kategoriji za najbolje sjajni, ali da li su oni najbolji filmovi?", upitala je Tucker.

Kristopher Tapley pojasnio je za Variety da filmovi koje režiraju žene ne dobijaju istu promociju studija tokom sezone nagrada.

"Način na koji se ljudi nominuju je politički proces koji zavisi od količine novca iza kampanje. A tu je i činjenica da su žene režirale veoma malo filmova", rekao je Tapley.

U prošlog godini su samo četiri od 100 najboljih filmova u SAD-u režirale žene, što je u odnosu na 2017. godinu 8 posto od 100 najboljih filmova.