Film/TV
37

"Neželjene" - nova indijska serija ona OBN televiziji

Televizija OBN svojim gledateljima i ljubiteljima indijske produkcije, od utorka donosi još jednu seriju, koja je u svojoj matičnoj zemlji izuzetno popularna i gledana.

OBN televizija otkupila je prava za emitiranje u našoj zemlji i još jednom dokazala da su gledatelji na prvom mjestu i da zaslužuju samo najkvalitetniji program. Seriju koja se bavi duštvenim tabuima u Indiji, možete pratiti svaki radni dan u 22:50 sati i vikendima u 21:50 sati.

Režija: Arun Bali ,Dinesh Mahadev, Inder Das, Rajeev Bhanot, Sanjay Ghosh, Debashish Dhar, Anshuman Kishore Singh

Uloge: Meghna Malik, Vaishnavi Dhanraj, Kapil Mirmal, Varun Kapoor, Simran Kaur

U današnjoj Indiji ima još mnogo običaja koji su pravo društveno zlo. Jedan od njih je da se ubija žensko novorođenče, jer za nju nema mjesta tamo gdje tradicionalno vladaju muškarci. Tako su žene koje nisu rodile sina često maltretirane, pa čak i otjerane iz kuće, a muškarci se ponovo žene sve dok ne dobiju muškog nasljednika.

Ovo je priča o mladoj Siji koja je svjesna ove društvene nepravde, pa kad i sama dođe u sličnu situaciju (udaje se za Ragava Sangvana, sina stariješine sela, zaostale i surove Amaji i očekuje blizankinje) počinje borbu protiv zaostalih seoskih običaja kako bi spasila svoju djecu. Njenoj borbi se priključuje i muž Ragava, koji je uprkos majčinim spletkama i podmetanjima voli, kao i druge Amajine snahe koje također trpe zlostavljanje Amaji i njenih sinova, njihovih muževa.

Rivalstvo između snahe i svekrve postaje sve veće, pa Amaji izbacuje Siu i Ragava iz kuće. Kada dođe vrijeme da se bira nova seoska predvodnica, Amaji smatra da joj to mjesto i dalje pripada, ali Sija okuplja oko sebe žene iz sela koje je snažno podržavaju i biraju na taj položaj. U svojoj borbi za osvješćivanje indijske žene i njen bolji položaj u društvu Sija ima veliku podršku muža, koji je pravi predstavnik naprednog i suvremenog indijskog muškarca.

Sija otvara školu za žene u selu. Međutim, ona na porođaju umire, a njene kćerke blizankinje Dia i Jhanvi bivaju razdvojene, jednu uzima baba Amaji, a drugu tetka Amba (kćerka Amaji koju ona ne voli). Sestre rastu ne znajući jedna za drugu, sreću se tek kad napune 18 godina u koledžu. Iako odrasle u različitim uslovima i socijalnom miljeu, one imaju iste poglede na socijalne probleme žene u indijskom društvu i nastavljaju majčinu borbu. Pod utjecajem novih progresivnih ideja koji struje Indijom, postepeno se mijenjaju i pogledi i postupci već ostarjele Amaji. Priča obiluje likovima čije komplicirane i isprepletane sudbine čine ovu seriju veoma zanimljivom, kako sa stanovišta same priče, tako i zbog činjenice da pružaju uvid u presjek indijskog društva, tradicionalnog i suvremenog. Također je značajna poruka o važnosti borbe za pravdu, dostojanstven život i bolju budućnost i kako je dragocjen individualni doprinos toj borbi svakog pojedinca.

Serija je izazvala brojne kontroverze u Indiji. Glavni ministar je dobivao mnogo pritužbi od javnosti jer je serija prikazivala Indiju u lošem svjetlu pa je podnio službenu pritužbu televizijskoj kući kako bi smanjila sporni sadržaj. Scenaristi i režiseri su zbog toga prilagodili sadržaj serije i prestali upotrebljavati haryanvi jezik.

Serija je osvojila mnogo nagrada, uključujući onu za najboljeg glumca, najboljeg negativca i negativku, te za scenarij.