Film/TV
0

Neuspjeh Tarantina i Rodrigueza na box-officeu

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Blades of Glory"
Scena iz filma "Blades of Glory"
Filmska publika u SAD-u je za uskršnji vikend bila više zainteresirana za laganu komediju, nego za film dueta Quentin Tarantino / Robert Rodriguez, "Grindhouse" – priču koja predstavlja odu o krvavim scenama u filmovima.

Komedija o umjetničkom klizanju "Blades of Glory" je zadržala prvo mjesto na box-officeu od prošle sedmice, sa zaradom od 23 miliona dolara, dok je drugo mjesto ponovo zauzeo animirani Disneyev film "Meet the Robinsons", sa zaradom od 17 miliona dolara.

Film "Grindhouse", trosatni omaž jeftinim i prljavim filmovima B produkcije, uz koje su Tarantino i Rodriguez odrasli, debitirao je na četvrtom mjestu box-officea sa zaradom od 11,6 miliona dolara. Ovo otvaranje je bilo daleko ispod očekivanja producenata i filmskog studija.

Treće mjesto je zauzela porodična komedija "Are We Done Yet?", gdje Ice Cube glumi u nastavku filma "Are We There Yet?", koji se premijerno otvorio sa zaradom od 15 miliona dolara.

"Grindhouse" sadrži dvije zanimljive priče. Rodriguezov "Planet Terror" prikazuje Rose McGowan kao striptizetu koja postaje borac protiv zombija sa mitraljezom umjesto noge. Tarantinov "Death Proof" prikazuje Kurta Russella kao serijskog ubicu koji uhodi žene u svom moćnom automobilu. Problem sa ovim filmom je bilo i njegovo trajanje zbog čega nije mogao biti prikazan u svim kinima.

Filmski fanovi su bili u raspoloženju za malo lakše teme. Tako je "Blades of Glory", gdje Will Ferrell i Jon Heder igraju rivale u umjetničkom klizanju koji se udruže i tako postanu prvi muški klizački par, ukupno za 10 dana prikazivanja zaradio 68,4 miliona dolara.

"Meet the Robinsons", animirana avantura o vremenskom putovanju siročića, se također dobro zadržao i drugog vikenda prikazivanja, pa je tako podigao svoju ukupno 10-dnevnu zaradu na 52,2 miliona dolara.

Američki box-office (Top 10):

  1. "Blades of Glory"
  2. "Meet the Robinsons"
  3. "Are We Done Yet?"
  4. "Grindhouse"
  5. "The Reaping"
  6. "300"
  7. "Wild Hogs"
  8. "Shooter"
  9. "TMNT"
  1. "Firehouse Dog"