Predah od korone
89

"Netklix" vam preporučuje televizijske serije za kućnu izolaciju

Piše: Ines Mrenica
Dobre priče su ono što vas u ovom trenutku može izbaviti iz “kućnog pritvora” i motivisati vas da se lakše nosite s anksioznošću i lošim vijestima. Donosimo vam pregled noviteta na streaming servisima, u širokom rasponu tema od virusnih infekcija, preko apokaliptične budućnosti, pa sve do alternativne prošlosti.

Netklix je jedinstveno mjesto na našem portalu, posvećeno filmskoj i televizijskoj produkciji. Mjesecima unazad pratimo aktuelna dešavanja u svijetu filma, streaming servisa i analiziramo fenomene sedme umjetnosti, historiju filma i naslove koji su je obilježili. Obzirom na količinu vremena koje je pred vama i koje morate provesti u izolaciji, sve tekstove Netklixa o projektima na koje smo ukazivali, možete pronaći OVDJE.

Kingdom, 2. sezona

Zombie apokalipsa tema je Netflixove prve originalne korejske produkcije, koja se događa u srednjem vijeku i prati princa uhvaćenog u procjepu između vladavine i zemlje pune zombija. Kroz šest epizoda druge sezone mini serije “Kingdom”, koja je s prikazivanjem započela 13. marta, apokalipsa dolazi iz scenarističkog pera Kima Eun-heea a pod redateljskom palicom Kima Seong-huna. Nadnaravni horor-triler događa se nakon japanske invazije na Koreju u period dinastije Joseon. Kralj dobiva misterioznu bolest koja će dovesti do smrti doktorovog asistenta. On je, naime, jeo zaraženo meso, čija konzumacija seljane pretvara u zombije i rasadnike virusa.

The Plot Against America

“Zavjera protiv Amerike” je šestodijelna mini serija snimljena prema hvaljenom istoimenom romanu Philipa Rotha i predstavlja alternativnu američku historiju tokom Drugog svjetskog rata, ispričanu kroz pogled radničke jevrejske porodice iz New Jerseyja. Oni podnose politički uspon Charlesa Lindbergha, avijacijskog junaka i ksenofobnog populiste koji postaje predsjednik i okreće naciju prema fašizmu. Premijerna epizoda počinje priču uoči izbornoga kruga 1940. godine, kad se predsjednik Franklin Roosevelt, najprofesionalniji političar kojeg demokratija može stvoriti, odjednom nađe suočen s političkim autsajderom.

Westworld, 3. sezona

Kreatori serije “Westworld” su najavili kako treća sezona dolazi s još više akcije, nasilja i ubistava. Postavljena na tački gdje se susreću bliska budućnost i zamišljena prošlost, radnja serije “Westworld” referira se na globalizaciju i istražuje svijet u kojem svaki ljudski apetit može biti zadovoljen, bez daljnjih posljedica i inspirisana je istoimenim filmom iz 1973. o futurističkom tematskom parku naseljenom umjetnim bićima. Hit serija “Westworld” je trenutno najveća uzdanica HBO-a, a glavne uloge u novoj sezoni tumače Aaron Paul (“Breaking Bad”), Lena Waithe, Vincent Cassel, Thandie Newton, Ed Harris…

Babylon Berlin, 2. sezona

Prva sezona serije “Babylon Berlin” izašla je 2017. godine i bila je najskuplja evropska serija, koja je ponudila viziju vremena organiziranoga kriminala i političkog ekstremizma u Njemačkoj, koji su prethodili pojavi nacizma. Pod rediteljskom palicom Toma Tykvera (“Run Lola Run”), serija je u fantastičnom dekoru predsstavila detektivsku priču iz dvadesetih godina uzavrleog berlinskog podzemlja, čiji su interesi isprepleteni s aristokratijom, policijom, pornografima i komunistima, a druga sezona posjeduje jednako zanimljiv zaplet, koji neće iznevjeriti očekivanja.

NULA NULA NULA

“Nula nula nula“ vodi nas duboko u mračne tajne svjetske trgovine kokainom, od njegove proizvodnje do konačne isporuke na mjesta konzumacije, što se uglavnom događa na relaciji Srednja Amerika – Evropa. Promatra različite skupine kriminalaca gladnih vlasti, meksičke kartele, kalabrijsku mafiju i korumpirane biznismene koji se bore za kontrolu trgovine kokainom. Zanimljivo je da je slična tematika sadržana u seriji “Narcos: Mexico”, čije je druga sezona od februara dostupna na streaming servisu Netflix.

Ozark, 3. sezona

Iako 3. sezona serije “Ozark” na Netflixu izlazi 27. marta, vrijeme čekanja možete skratiti osvrtom na prve dvije sezone. Serija je svojevremeno okarakterisana kao priča o lošim ljudima, a napadali su je zbog prevalike sličnosti s atmosferom serije “Breaking Bad”. “Ozark” je opasna priča o čovjeku koji pere novac za narko kartel, a treća sezona izgleda mračnije od prve dvije i na male ekrane se vraća u velikom stilu, nakon dva Emmyja osvojena za režiju i najbolju sporednu žensku ulogu. Kontroverzni supružnici u novoj sezoni nastoje sačuvati novac kojeg su stekli na prljav način.

See

“See” je američka naučna fantastična drama proizvedena za Apple TV +. Napisao ju je Steven Knight a režirao Francis Lawrence. Serija je premijerno predstavljena 1. novembra prošle godine, a govori o dalekoj budućnosti u kojoj je ljudska rasa izgubila čulo vida, pa je društvena zajednica supčena s izazovom pronalaženja novih načina interakcije, lova i preživljavanja. Situacija se zakomplikuje kada supruga slijepog ratnika poznatog po imenu Baba Voss (Jason Momoa - kojeg se sjećamo po ulozi Aquamana) usvoji blizance koji mogu vidjeti!

Black Monday, 2. sezona

Na HBO-u započinje druga sezona serije “Black Monday”, temeljene na najneslavnijem događaju u istoriji berze. 19. oktobra, 1987. dogodio se “Crni ponedjeljak”, najgori pad tržišta dionica u historiji Wall Streeta. Ovo je priča o tome kako je grupa autsajdera preuzela muški klub Wall Streeta i srušila najveći svjetski finansijski sustav. Crni ponedjeljak se ovih dana često spominje u kontekstu posljednjih dešavanja na svjetskim berzama, obzirom da koronavirus urušava globalnu ekonomiju. Glavnu ulogu u seriji igra Don Cheadle, a sada napokon možete saznati šta je dovelo do velike ekonomske krize krajem osamdesetih.

Altered Carbon

Tek što je nedavno stigla druga sezona igrane Netflixove serije, 19. ožujka stiže i filmska verzija “Altered Carbon: Resleeved” da utaži glad onima koji ne mogu dočekati treću sezonu. U izuzetno zapaženom igranom projektu “Altered Carbon” odlazimo na planetu Latimor, na kojoj je sve privremeno, a samo čast treba sačuvati zauvijek. Igrana verzija sada se širi i na japansku animu.

Genijalna prijateljica, 2. sezona

Nova sezona serije “Genijalna prijateljica” inspirirane bestseler romanima poznate talijanske spisateljice koja se krije iza pseudonima Elena Ferrante, 11. februara postala je dostupna na streaming servisu HBO. Četiri Napuljska romana pričaju priču o ostarjeloj Eleni Greco koja, nakon što joj najbolja prijateljica Lila netragom nestane, počne pisati priču o njihovu šezdesetogodišnjem prijateljstvu, započinjući pedesetih godina na opasim ulicama Napulja. Druga sezona je nastala po drugom romanu “Priča o novom prezimenu”. “Genijalna prijateljica” je obojena ženskim senzibilitetom i oduševljava fanove romana.

Jednako zanimljivi su i serije nešto starije produkcije, o kojima smo također pisali na Netklixu, a koje svakako preporučujemo vašoj pažnji:

THE NEW POPE THE OUTSIDER FARGO, 3. Sezona THE LOUDEST VOICE CHERNOBYL THE WITCHER SERVANT BEFOREIGNERS TRUE DETECTIVE THE MORNING SHOW WATCHMEN SUCCESSION FLEABAG UNBELIEVABLE DEAD TO ME SEX EDUCATION RUSSIAN DOLL THE CROWN HIS DARK MATERIALS YOU PEAKY BLINDERS RAGNAROK DRACULA EUPHORIA BOJACK HORSEMAN