INDIJSKI PREDATOR
16

Netflixova jeziva priča o Mesaru iz Delhija: Komadao tijela i slao pisma policiji

Piše: Ines Mrenica
Jedan grad, jedan hladnokrvni ubica i užasni zločini. “Indian predator: The Butcher of Delhi” istinita je priča od koje se ledi krv u žilama, koja rekonstruira zločine jednog od najmonstruoznijih masovnih ubica u historiji kriminalistike.
U Indiji, koja broj više od milijardu ljudi, nitko nije bio u stanju počiniti tako odvratne zločine i pritom toliko dugo izmicati ruci pravde kao Mesar iz Delhija. Osjećao se žrtvom sistema, a imao je psihološku potrebu za ubijanjem. Ako ne bi ubio barem 7-8 ljudi godišnje, ne bi mogao mirovati.

Trodjelni dokumentarni serijal “Indian predator: The Butcher of Delhi” donosi priču o najgoroj vrsti pervertiranih umova. Onima koji se na zadovoljavaju kasapljenjem svojih žrtava već onima koji dok to rade izazivaju sistem.

Netflix je poznat po ekranizacijama “života i djela” najvećih svjetskih psihopata, a izuzetno zapažena bila je “The Serpent”, o Charlesu Sobhraju, Bikini-ubici, koji je u razdoblju od 1972. do 1976. godine drogirao, pljačkao i ubio između 12 i 24 turista na Tajlandu i u dijelu Indije.

Insert iz Netflixovog dokumentarca Indian predator: The Butcher of Delhi
Insert iz Netflixovog dokumentarca Indian predator: The Butcher of Delhi

Manjak emocije je ono što psihopate dovode u stanje u koje svojim (ne)djelima pokušavaju kompenzirati ono što im je nedostajalo kao djeci.

To je ona stereotipna frojdovska teza o nedostaku majčine ljubavi, nesretnom djetinjstvu i posljedicama zlostavljanja.

Kada manijak razgrne mantil u parku i pokaže vam spolovilo, najbolje što možete uraditi u tom trenutku je da ne vrištite i ne pokažete strah kojim se oni u pravilu hrane.

Ako ste vi govnari pravi sinovi svojih očeva, probajte me pronaći, mamu vam je…

Netflixov dokumentarac u režiji Ayesha Sooda rekonstruira okolnosti detekcije zločina hladnokrvnog ubice, koji je godinama uspjevao izbjeći policiju i medije te pokušava otkriti kako mu je to pošlo za rukom.

U ranu jesen 2006. godine u Delhiju jedan događaj označit će početak dugog, mračnog razdoblja.

U krugu jednog od najvećih zatvorskih kompleksa u Aziji, zatvora Tihar, policajci su otkrili korpu unutar koje se nalazilo obezglavljeno tijelo, zamotano u novine i krpe, prekriveno plastikom.

Sadržaj monstruozne košarice uključivao je i pismo upućeno policajcima. Uz puno uvreda i psovki, autor pisma je pred čuvare zakona postavio izazov da bude uhvaćen za zločine koje čini.

Insert iz dokumentarnog filma Indian predator: The Butcher of Delhi
Insert iz dokumentarnog filma Indian predator: The Butcher of Delhi

Godinu dana nakon prvog ubistva, još jedno tijelo ostavljeno je “spakovano” ispred istog zatvora, obezglavljeno kao i prva žrtva, ali ovoga puta s odrezanim udovima i penisom. Osim prepoznatljivog modusa operandi, tj. načina na koji se postupalo s tijelima žrtava, nije postojao nikakav motiv za ubistva. Potraga je krenula od pisma i specifičnih riječi koje se koriste u samo jednom dijelu Indije, što je upućivalo na porijeklo ubice, pa je od tamo započela cijela potraga.

“Indian predator: The Butcher of Delhi” će vas odvesti u egzotične predjele Indije, gdje kriminalistika svjedoči kako ljudska psihopatologija ne poznaje geografske granice.

Isto tako, rekonstrukcija dugogodišnjeg zločina pokazat će vam kako životne okolnosti u čovjeku mogu probuduti životinjsku surovost. Mesar iz Delhija je u razdoblju od deset godina ubio i dekapitirao 18 ljudi, a da saznate ko je i zašto izazivao vlasti na ovako brutalan način, morat ćete posegnuti za gledanjem dokumentarnog filma. Dokazano da je da je najmonstruoznijih masovnih ubica u historiji kriminalistike ubio 18 ljudi.