Misterija do danas
44

Netflixov dokumentarac snimljen po istinitom događaju šokira gledaoce: Jeziva priča o ubistvu

N. O.
Foto: Netflix
Foto: Netflix
Dokumentarac o zločinu koji nosi naziv "Ice Cold: Murder, Coffee and Jessica Wongso" novi je Netflixov hit, a ljubitelji kriminalističkih priča rađenih po istinitim događajima podijelili su oduševljenje na mrežama.

Dokumentarac, koji je prošle sedmice objavljen na streaming servisu, fokusira se na smrt 27-godišnje Mirne Salihin 2016. godine, koja je umrla nakon što se sastala sa svojom prijateljicom Jessicom Wongso na kafi u Jakarti, Indonezija.

Navodno je Wongso otrovala Salihin nakon čega je preminula, ali film kopa dublje u slučaj i postavlja pitanje da li je Wongso ipak bila pravi krivac ili je utjecaj društvenih mreža poslao nevinu osobu u zatvor?

Sinopsis objašnjava: "Ono što je započelo kao jednostavan izlazak prijateljica u kafić završilo se s jednom mrtvim, a drugom iza rešetaka. Sada se novi dokumentarac, 'Ice Cold: Murder, Coffee and Jessica Wongso', osvrće na navodno smrtonosno trovanje 27-godišnje Mirne Salihin i suđenje za ubistvo njenoj prijateljici Jessici Wongso. Indonezijski medijski cirkus nazvan 'slučaj kafe cijanid' bio je senzacionalan poput suđenja OJ Simpsonu u SAD-u , a isto tako kontroverzan. Ipak, u filmu propituju, da li je Jessica Wongso ipak trebala biti proglašena krivom?".

"Ice Cold: Murder, Coffee and Jessica Wongso" preispituje šokantnu priču kroz originalne intervjue s Mirninom porodicom, advokatima odbrane i tužiocima i drugima bliskim slučaju, uključujući zatvorski intervju sa samom Jessicom.

Kako se dokumentarni film razvija, čudni događaji i potencijalni propusti pojavljuju se u postupku u sudnici, postavljajući pitanje: da li je pravda zaista zadovoljena te ako nije, šta se onda dogodilo s Mirnom Salihin?.

Na društvenim mrežama gledaoci su podijelili utiske pišući kako je priča "zaista divlja" te da ih od zamršenog slučaja "boli glava".

"Apsolutno divlje. Cijeli ovaj slučaj je tobogan", glasio je jedan od komentara.