{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neprijatelji u prijateljskom zagrljaju: Na SFF-u prikazan dokumentarni film "Neprijatelji"

14.8.2017. u 08:19
105
9
Neprijatelji u prijateljskom zagrljaju: Na SFF-u prikazan dokumentarni film "Neprijatelji"
105
U okviru programa BH film u okviru SFF sinoć je u Cinemacity-ju održana nacionalna premijera dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans "Neprijatelji" u režiji Seada Kreševljakovića i Emira Kapetanovića.
Sudeći prema reakciji publike ova neobična priča dirnula je emocije gledatelja koji su na kraju filma aplauzom pozdravili ekipu filma, a posebno njegove glavne aktere Dauta Tihića i Daneta Vasića koji su u prijateljskom zagrljaju izašli pred sarajevsku publiku.

Oni su se prvi put sreli u oktobru 1992. godine prilikom napada vojske RS-a na sela u blizini Skelana. Tog dana Daut je iz neposredne blizine pucao u Daneta. Sve do 2006. godine živio je u ubjeđenju da ga je ubio. Nakon povratka u Skelane sreo ga je ponovo u lokalnoj kafani i nakon prvobitnog obostranog šoka započeli su svoje prijateljstvo gradeći planove o osnivanju prve firme u Srebrenici koju bi zajedno vodili jedan Bošnjak i jedan Srbin.

"Ovo je antiratni film u kojem dva čovjeka pokazuju kako ti obični ljudi, koji su rat proveli s puškom u ruci, puno lakše prelaze preko svojih ličnih trauma i užasa rata od onih koji vode ovu zemlju" rekao je jedan od autora filma Sead Kresevljaković.

Tokom razgovora sa autorima nakon filma i Kenan Musić, direktor Omladinskog filmskog festivala, je uz pohvale filmu naglasio da mu je posebna čast da su prijekciji prisustvovali Dane i Daut, jer su oni prave zvijezde festivala koje bi za nas trebale biti puno važnije od onih sa crvenog tepiha".

S njim se složila i gledateljka koja je dodala da je vrijedilo doći iz Subotice i odgledati ovakvu pozitivnu ljudsku priču za koju se nada da će je vidjeti gledaoci širom regiona.

Projekciji su prisustvovali i američki fotograf Ron Haviv i mnogi bosanskohercegovački filmski radnici koji su s odobravanjem pozdravili i poruku autora filma da bosanskohercegovački film zaslužuje mnogo više pažnje i bolji tretman od strane SFF-a koji na žalost program BH film koristi za kvantitativno popunjavanje svog programa,bez ikakve selekcije i nagrada za domaće filmove.

"Ovako smo imali čast da ove godine svoj film Neprijatelji predstavimo u istom programu sa takvim fantastičnim i važnim filmovima bh. Kinematografije kao što su "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, "Saraj'vo" Mustafe Mustafića i "Žaba" Ademira Kenovića koji na naše čuđenje nisu zadovoljili kriterije SFF-aa i nisu prikazani ni u jednoj takmičarskoj selekciji".

Nakon nacionalne premijere planirano je da "Neprijatelji" nastave festivalski život učestvujući na festivalima u svijetu i regiji, nakon čega će biti prikazani u programu Al Jazeera Balkans 2018. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li ste zadovoljni kvalitetom kulturnih manifestacija u BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: