Film/TV
0

Nema razloga za svađu u Hollywoodu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Holivudski scenaristi su već drugu sedmicu u štrajku, a osnovni sukob je između pisaca i producenata. Međutim, kompanija Global Media Intelligence se zapitala da li uopće postoji razlog za svađu s obzirom na zaradu holivudskih filmova. Naime, većina novca oko kojeg se pisci i producenti svađaju, ide na tekuće račune velikih glumačkih zvijezda i režisera.

Veliki holivudski filmovi u kojima igraju glumci kalibra Toma Cruisea, Jima Carreya ili Willa Smitha u prosjeku zarađuju oko 600 miliona dolara. Plaća glumaca onda iznosi oko 20 miliona dolara, a po okončanju prikazivanja uplati im se i dodatnih 50 miliona dolara.

Prema riječima Rogera Smitha koji je za kompaniju Global Media Intelligence radio istraživanje o tome koliko filmovi uopće zarađuju, glumci unaprijed dogovaraju svoje angažmane te oni stoga u svakom slučaju zarađuju, bez obzira da li film doživi uspjeh ili fijasko.

Stoga je prema njegovim riječima participacija koja se plaća glumcima i velikim režiserima osnovni problem zbog kojeg scenaristi ne zarađuju onoliko koliko bi trebali.