Film/TV
0

Neispričano poglavlje priče o ubistvu Johna Lennona

Sarajevo-x.com
Jared Leto; Foto: AP
Jared Leto; Foto: AP
Još od trenutka kada je ubijen, pitanje koje muči sve fanove Beatlesa je: Zašto je Lennon ubijen? Film "Chapter 27" pokušava objasniti uvrnutu psihologiju i motivaciju Marka Davida Chapmana, atentatora na Lennona.

Film je fikcijski prikaz tri dana koja su prethodila ubistvu i mješavina je činjenica, fikcije i manija koje su vladale Chapmanovim unutrašnjim i vanjskim svijetom.

Naoružani Chapman stiže u New York sa Havaja, na svom putu prema Lennonovom domu. Chapman se uživljava u psihologiju Holdena Caulfielda - fikcijskog junaka Chapmanove omiljene knjige ''Lovac u žitu'' od J. D. Salingera, koju nosi sa sobom na svom putovanju. Sav ''ufuran'' u karakter Caulfielda, Chapman bijesni o ''lažnjacima'' i stvara sebi osjećaj vlastite bitnosti.

Kao i mnoge druge serijske ubice, Chapman je poprilično nevidljiv u društvu, debeljuškast, blijed i sa velikim naočalama.

Dok stoji ispred zgrade u kojoj je Lennon živio, Chapman se bori sa mišlju da li da ubije Lennona. On bježi iz ''stvarnog'' svijeta u fikcijski svijet ''Lovca u žitu'' u posljednjem pokušaju da kao Caulfield shvati šta treba da uradi.

Pisac i redatelj J.P. Schaefer je napravio inteligentan prikaz Chapmana, kroz izvanrednu dramatizaciju unutrašnje borbe Mennonovog napadača. Dok film neće oduševiti Lennonove fanove, ovo je ipak dobar pokušaj da se objasni ono što je oduvijek bilo neshvatljivo, u besmislenom atentatu na legendarnog Beatlesa.

Gluma u filmu je dosta dobra. Jared Leto je fenomenalan kao poremećeni Chapman. U svojoj briljantno odmjerenoj izvedbi, on izlaže priču o luđaku kroz njegove vlastite motive i razloge.