Film/TV
0

"Nebo iznad krajolika" na Paliću

FENA
Na 13. Festivalu evropskog filma na Paliću danas su svoja ostvarenja predstavili mladi reditelji i scenaristi Nenad Đurić iz Bosne i Hercegovine, "Nebo iznad krajolika" i Jan Cvitkovič iz Slovenije, "Od groba do groba".

Nenad Đurić snimio je svoj debitantski igrani film “Nebo iznad krajolika” u žanru komedije, sa koscenaristom Vanjom Avdić Čabrić, o slučajnom boravku (usljed nezgode) mlade Francuskinje i lokalnog stručnjaka za paraglajding u zabitom planinskom selu, gdje strankinja prolazi kroz niz civilizacijskih šokova.

Đurić, autor više ozbiljnih dokumentaraca, izjavio je da nije htio da čeka do 45. godine na svoj prvi film i da se zato odlučio za jeftin i izvodljiv projekt.

"To nije ono što ja u budućnosti želim od filma, ali svakako ima određeni nivo, svidio se publici u Sarajevu, a dobio je i nagradu žirija na festivalu u Sofiji", rekao je on.

Jan Cvitkovič je za crnu komediju iz ruralne sredine "Od groba do groba" dobio nagradu za najboljeg novog reditelja na Internacionalnom festivalu u San Sebastijanu i Gran pri na Festivalu istočnoevropskog filma u Kotbusu.