Karizmatična glumica
59

Nataša Ninković: Entuzijazam, ljubav i želja da radimo često nas dovode do sumanutih situacija

Piše: El. Ljubčić
Nataša Ninković
Nataša Ninković
Nataša Ninković, jedna od najuspješnijih glumica u regiji koju trenutno gledamo u seriji "Ubice mog oca" ovih dana boravi u Sarajevu zbog gostovanja predstave "Prah" na sceni Kamernog teatra 55. Za Klix.ba je govorila o svojoj glumačkoj karijeri koja traje duže od 20 godina, novim projektima na kojima radi, ali i filmu "Spasitelj" koji ju je vinuo među glumačke zvijezde.

"Mislim da je sarajevska publika dobra, njegovana publika i veliko je zadovoljstvo igrati pred njom. Kamerni teatar je bio kultno mjesto kada sam ja bila tinejdžerka, tu su odigrane neke kultne predstave i samim tim vrijeme mu ne može ništa. Dugo sam pričala s Emirom Hadžihafizbegovićem o gostovanju i sada su se poklopile kockice", rekla je Ninković.

Duodramu "Prah" Đerđa Špira režirao je Veljko Mićunović koji potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike. Priča je to o porodici koja živi na rubu siromaštva i slučajno dobija na lotu dva miliona eura. Šokirani činjenicom da su se preko noći obogatili, supružnici pokušavaju da se dogovore šta će raditi i kako će živjeti. Međutim, prepliću se osjećanja sreće i straha, uzbuđenja i razočarenja, ne uspijevaju usaglasiti svoje snove i potrebe da bi na kraju odlučili da se odreknu sreće koja im se dogodila, jer ne znaju igrati ulogu bogataša. Mušku ulogu u ovoj predstavi ostvario je Zoran Cvijanović, a Nataša kaže da je radeći s njim proširila svoj svijet.

"S obzirom na to da sam ja pokrenula inicijativu za ovaj projekt, ja sam bila malo 'zahtjevnija'. Cvija je dosta tolerantan. Ima neobičan pogled na događaje i uopće na život, sklon je da vidi ljepotu tamo gdje je rijetki viđaju. Prema tome, radeći s njim sam proširala malo svoj svijet", rekla je.

U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri koja traje duže od dvadeset godina Nataša je ostvarila brojne pozorišne i filmske uloge po kojima ćemo pamtiti njen talent, glumačko umijeće i posebnost. Svom bogatom glumačkom opusu dodala je ulogu Vide koju je ostvarila u filmu "Ajvar", koji svjedoči posljednjim danima jedne veze, jednog braka koji se potrošio, ljudima čiji je zajednički život na samom kraju.

"U 'Ajvaru', ljubavnoj priči koja je kraj iste, igram Vidu koja dugo živi u Švedskoj kao prevoditeljica i koja svoj rodni grad ne osjeća više 'tako svojim'. Ipak, ona ne može reći da je sretna tamo gdje živi pa je to dovodi do jedne pasivnosti i trpeljivosti, a i straha od promjene i kada je vrijeme za promjenu. Nemam očekivanja. Ja sam svoj posao uradila i sada sve zavisi od montažera i reditelja. Uvijek kada završim film mislim kako je moglo bolje ili malo drugačije. Pojedinačno, scenama sam zadovoljna, ali bitna je cjelina koja ne zavisi od nas. Ja sam uvijek veoma kritična, ali ako budete pitali ekipu reći će vam da su veoma zadovoljni", rekla je.

Trenutno je gledamo i u popularnoj TV seriji "Ubice mog oca" reditelja Predraga Antonijevića. Snimanje treće sezone ove serije počinje u maju, a Nataša nam kroz razgovor kaže da je do sada uživala na snimanju za koje se pažljivo pripremala te da je imala potpunu slobodu i punu podršku reditelja.

"S obzirom na to da u drugoj sezoni nisam imala puno prostora, jer sam bila u zatvoru, gledala sam da iskoristim svaki sekund. Nestrpljivo očekujemo scenarij za treću sezonu gdje će veliki akcent biti na sudu i kritici istog. Sviđa mi se što su 'Ubice' društveno angažovane i što upiru prstom u važne državne institucije i na taj način progovaraju o temama i problemima kojim smo okruženi i koje smo počeli podrazumijevati i prihvatati kao sastavni dio društva, što je nedopustivo", rekla je Nataša.

Jednu od glavnih uloga ostvarila je i u filmu "Stado", rediteljskom prvjencu Nikole Koje koji govori o problemima glumačke profesije i trenutnoj situaciji u društvu.

"'Stado' je film koji je publika dobro prihvatila, a dio 'umjetničke elite' ne. Naš entuzijazam, ljubav i želja da radimo često nas dovode do sumanutih situacija koje prije svega vrijeđaju inteligenciju čovjeka. Da ne govorim o osjećaju poniženosti, o gubitku dostojanstva i o tome kako nas država zloupotrebljava. Neumjesno je pitanje da li pratimo dešavanja u zemlji, jer mi nemamo taj luksuz da možemo i pomisliti na to", rekla je.

Svjetsku slavu stekla je ulogom u američkom filmu "Spasitelj" (Savior) u kojem je utjelovila Veru, partnericu američkog glumca Dennisa Quaida. U razgovoru za Klix.ba prisjetila se kako joj je ta uloga donijela divna iskustva, poznanstva sa svjetski poznatim autorima, mogućnost da putuje, nagrade na različitim festivalima i iskustvo koje je obilježilo njen daljnji razvoj.

"Taj film mi je pomogao da postavim prioritete i da shvatim gdje su Srbija i region na svjetskoj filmskoj mapi. Govorim iz pozicije glumca. Ta svijest mi je pomogla da posmatram to što radim iz jednog šireg ugla i da se trudim da ne padam u zamke sopstvenih slabosti, već da uviek dajem prostor ljubavi i samoj igri", rekla je Nataša.

Film "Spasitelj" otvorio joj je vrata Hollywooda, no lijepa Trebinjka zbog ljubavi je ostala u Beogradu i s Nenadom Šarencem dobila blizanace Luku i Matiju. Na kraju rezgovora rekla nam je kako se u slobodno vrijeme trudi okupiti bliske ljude te kako u rodno Trebinje uvijek ide ljeti, ali i tokom godine kada i koliko joj to dozvole obaveze.