Film/TV
5

Nastavci filmova koji su bili potpuni promašaj i razočarali publiku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
"Gladijator" je jedan od posljednjih filmova koji će dobiti nastavak. Ovaj film dobio je Oscara 2000. godine, a režiser Ridley Scott kazao je kako pregovara s Russellom Croweom da se vrati i odigra ulogu Maximusa Cecimusa Meridiusa.

"Znam kako da ga vratim, ali ne znam da li će se to dogoditi. Gladijator je izašao 2000. godine i Russel se od tada promijenio. Trenutno radi na nečemu, ali ga pokušavam dovesti ovamo", rekao je Scott.

Još nisu otkriveni detalji kako će oživjeti Maximusa s obzirom na to da je preminuo na kraju filma.

Nastavci obično donesu mnogo novca u kino blagajnama, ali nisu uvijek dobra kreativna ideja. BBC je napravio listu filmova koji nisu trebali doživjeti svoj nastavak.

1. Seks i grad 2

Foto: EPA
Foto: EPA

Nema većeg fijaska od nastavka filma "Seks i grad". Franšiza je bila izuzetno popularna kao televizijska serija i fanovi su dobro reagovali kada je napravljen film, ali drugi nastavak je naišao na negativnu reakciju fanova.

Film jeste zaradio novac, ali fanovi su ga mrzili, dok su kritičari bili oštri.

"Umorni, obilni i jezivi karikaturalni put koji ne vodi nigdje je izgleda zamišljen da prvenstveno pronađe novi način kako da zloupotrijebi lojalnost vlastite publike", napisao je Washington Post nakon premijere filma.

2. Brzina 2

Foto: EPA
Foto: EPA

Prvi film je bio iznenađujuće dobar, kritičari i publika su ga voljeli. A onda je uslijedio nastavak koji je razočarao. Sandra Bullock se vratila u nastavku, ali druga zvijezda filma Keanu Reeves nije. Uskočio je Jason Patrick. Mnogo više novca je uloženo u nastavak, ali umjesto brzih autobusa i metroa, u "Brzini 2" dobili smo radnju na brodu. Zbog toga su vjerovatno i dobili osam nominacija za Zlatu malinu.

3. Ralje 2

Rečenica "Baš kada ste pomislili da je sigurno vratiti se u vodu" je jedna od najzapamćenijih u historiji filmova. Nažalost, nije bilo sigurno za fanove prvog filma da se vrate u kino i pogledaju drugi. Dok je prvi film imao ocjenu 97 posto na Rotten Tomatoesu, nastavak je dobio 52 posto. Prva rečenica je jedino što su svi zapamtili od cijelog filma.

"Ralje 2" je dobro zarađivao i nije bio toliko loš film koliko su nastavci "Ralje 3-D" i "Ralje: Osveta".

4. Projekt: Vještica iz Blaira 2

Foto: EPA
Foto: EPA

Kada je 1999. godine objavljen film "Projekt: Vještica iz Blaira" postao je viralan na internetu i hit u kinima. Horor film je koristio internet da izgradi pozadinsku priču filma postavljajući lažne policijske izvještaje i izmišljene vijesti o vještici Blair, zbog čega su mnogi bili zbunjeni i pitali se da li je riječ o stvarnosti ili mašti.

Prvi film je zabilježen kao fenomen u kino blagajnama. Onda je uslijedio nastavak koji je zaradio blizu 200 miliona dolara manje od prvog. U filmu je zamijenjena first-person kamera konvencionalnim načinom snimanja horora . Uslijedio je i treći nastavak koji je zaradio još manje novca.

5. Zoolander 2

Foto: EPA
Foto: EPA

Nastavci su najgori kada napravite velika očekivanja od prvog filma, što "Zoolander" iz 2001. godine i nije napravio. Kratko pojavljivanje Ariane Grande, Justina Biebera i Katy Perry nije moglo spasiti vrući nered koji je nastao nakon nastavka filma.