Quentin Tarantino
0

"Nasilje je najbolji način da kontrolišete publiku"

Sarajevo-x.com
Quentin Tarantino (Foto: Reuters)
Quentin Tarantino (Foto: Reuters)
Režiser ekstremno nasilnih filmova poput "Kill Billa" i "Pulp Fictiona", Amerikanac Quentin Tarantino, mišljenja je da je upravo takav žanr najpogodniji za kontrolisanje emocija publike.

Nasilje je, tvrdi on, najugodnija forma zabave, a ljudi u kinima žele vidjeti kako čovjek "krvari kao ulovljena svinja".

Filmadžija čiji se radovi vrte oko nasilja, govoreći u Britanskoj akademiji filma i televizije na Piccadillyju objasnio je kako se takvim žanrom "poigrava" sa publikom.

Kad se 1992. pojavio film "Reservoir Dogs", pojedinci iz publike napuštali su dvoranu tokom scena nasilja.

"Osjećam se kao dirigent, a osjećaju publike moji su instrumenti. Ja određujem kad će se smijati, a kad će biti prestravljeni. Kad meni to neko uradi, osjećam se dobro gledajući film", izjavio je Tarantino.

"Ako je lik pogođen u stomak i krvari kao svinja, to je ono što želim vidjeti, ne muškarca kojeg stomak boli i na njemu ima malenu crvenu tačku", maštovito je opisao majstor svog zanata.

Popularni režiser dalje je objasnio kako vjeruje da je nasilje najbolji vid zabave publike u kinu.

"U većini kina to je najveća atrakcija. Veliki sam fan nasilja i akcije u kino dvoranama", rekao je u svom govoru u Londonu.

Na kraju je dodao kako nikad nije snimao film u Londonu, te da bi to žarko želio.

"Ako ikad budem imao pravu priču, bit će to izgovor da dođem ovamo i živim neko vrijeme", poručio je prisutnima, a prenose britanski mediji.

O "Pulp Fictionu" i promicanju Johna Travolte u pravog glumca izjavio je: "Oduvijek sam znao da je on sjajan glumac i bilo mi je jako teško kad je proživljavao loš period. Pauline Keal (filmska kritičarka op.a.) su pitali hoće li se on ikad vratiti, a ona je rekla: 'On to mora. Filmovi ga trebaju'."