Film/TV
0

NASA izabrala najgori naučno-fantastični film u historiji

SRNA
Američka agencija NASA je za najgori naučno-fantastični film u istoriji proglasila "2012.", u kom se predviđa skora svjetska kataklizma.

Naučnici NASA-a kažu da nije moguće da čestice neutrino, koje su eksplozije na Suncu navodno donijele na Zemlju, izazovu zemljotrese, cunamije i cijepanje kontinenata, kao što se u filmu dešava.

Tvorci ovog filma vjerovatno su željeli da iskoriste strahovanja ljudi u vezi sa navodnim proročanstvom Maja o kraju svijeta 2012. godine. 

Među najgorim naučnofantastičnim filmovima, prema mišljenju NASA-a,  nalaze se i "Armagedon" snimljen 1998. godine, "Vulkan" (1997) i  "Šesti dan" ( 2000), prenosi "Sunday Times". 

Za razliku od ovih filmova, pohvalne ocjene za realizam  dobili su kultni "Blade Runner"  Ridlyjaa Scotta, koji prikazuje Los Anđeles 2018. godine, zatim "Gataka" u kom genetski inferioran muškarac preuzima identitet genetski superiornog kako bi dobio pravo da putuje u svemir..

Pohvaljeni su i "Kontakt" u kome Jodie Foster traži vanzemaljski život uz pomoć radarskog teleskopa i "Park iz doba Jure", gdje je misterija DNK jednostavno objašnjena.