|

"Narušavaju ugled Maroka": Zbog filma o prostituciji pretukli glumce i pokušali ih ubiti

"Narušavaju ugled Maroka": Zbog filma o prostituciji pretukli glumce i pokušali ih ubiti
6
Klix.ba
28.11.2015. u 17:09
24
komentara
6

dijeljenja
"Narušavaju ugled Maroka": Zbog filma o prostituciji pretukli glumce i pokušali ih ubiti Režiser Nabil Ayouch (Foto: EPA)
Kontroverzni film "Much Loved", koji govori o prostituciji u Maroku, prikazan je na filmskom festivalu u Tunisu uz velike mjere osiguranja.
Zbog straha od napada militanata, ispred kina je bio veliki broj naoružanih policajaca dok je kino bilo okruženo čeličnim barijerama. Svako, pa i glumci, su pregledani, a tražilo se oružje.

"Much Loved" je izazvao velike kritike protivnika, većinom onih koji film nisu ni pogledali. Režiser Nabil Ayouch predstavio je živote četiri prostitutke koje rade za turiste i bogate klijente u Marakešu. Snimljen je uz pomoć male količine novca, sa nepoznatim akterima, većinom ženskog spola.

Niko od ekipe nije bio spreman na oluju koja je uslijedila nakon premijere na Film Festivalu u Cannesu u maju. Film je uskoro postavljen i na internet, što je izazvalo bijes Marokanaca. Glumcima je prijećeno smrću, a marokanska vlada je zabranila film optuživši režisera da uništava reputaciju zemlje.

Film je nagrađen na Filmskom festivalu u Torontu zbog dostojnog prikazivanja života žena na marginama društva, dok je kući dobio niz tužbi. Glumac Yousseff El-Idrissi, koji tumači ulogu bogatog klijenta, napadnut je nožem i htjeli su mu prerezati grkljan. Glumica Loubna Abidar je napadnuta i pretučena u Kazablanki, a fotografije povreda je postavila na društvene mreže i pobjegla u Francusku.


Uprkos svemu, režiser je rekao da ne žali što je napravio ovaj film, iako se bez tjelohranitelja ne može nigdje kretati.

"Nikada nisam mislio da će ovo proizvesti kolektivnu histeriju, ali namjera kinematografije je da isprovocira reakciju i debatu", rekao je Ayouch.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...