Film/TV
0

"Narnia" od četvrtka, 5. januara u kinu Meeting Point

Sarajevo-x.com/OAC
Film "Narnia", prekrasnu fantastičnu avanturu i vanvremenu priču satkanu od mašte C.S. Lewisa, od četvrtka, 5. januara vidjeće i sarajevska publika u kinu Meeting Point.

Veliki prijatelj tvorca Gospodara prstenova J.R.R. Tolkiena i veliki ljubitelj bajki, C.S. Lewis pedesetih godina prošlog vijeka odlučio je da napiše niz fantastičnih priča za djecu. Međutim, njegovo ostvarenje je postalo mnogo veće no što je predviđao. I odrasli i djeca se istom mjerom zaljubljuju u njegovu uzbudljivu avanturu koja ih prenosi u drugi, čarobni univerzum mitskih stvorenja.

Lav, vještica i ormar, prva od sedam knjiga o zemlji Narniji koju je Walt Disney “oživio” na velikom platnu, nakon fantastičnog uspjeha u američkim i evropskim kinima gdje se nalazi na prvom mjestu box officea, sa zaradom od oko 400 miliona dolara, stigla je i kod nas. Filmska priča koja će vas sigurno ostaviti bez daha izgleda ovako: Četvoro djece igrajući se u seoskoj kući starog profesora, nailaze na začarani ormar koji će ih odvesti na mjesto o kojem nisu ni sanjali. Kada prođu kroz vrata ormara oni ulaze u spektakularni paralelni univerzum poznat kao Narnia - u bajkovitu stvarnost gde šumske životinje pričaju, a mitska stvorenja šetaju brežuljcima.

No, Narnia je zemlja na koju je Jadis, Bijela vještica, bacila kletvu da bude okovana vječnom zimom. Uz pomoć pravog vladara Narnie, mudrog i mističnog lava Aslana, četvoro mališana porodice Pevensie pronaći će snage i povešće Narniu u spektakularnu bitku da bi je oslobodili ledenog ropstva…

Dodirujući vječene teme, borbu dobra i zla, i snagu porodice, hrabrost i nadu u najtežim trenucima, Narnia je klasična priča za sva vremena.

Vječnu viziju pisca Narnie na film je prenio reditelj Andrew Adamson i ovo predstavlja njegov debi u igranoj formi. No, ovaj Novozelanđanin postao je već odavno miljenik svjetske publike nakon što je na veliki ekran doveo zelenog džina u filmovima Shrek i Shrek 2.

U filmu Narnia vidjećemo fantastičnu Tildu Swinton, u ulozi Bijele vještice, te zvijezde u usponu: Georgie Henley je Lucy, najmlađa i prva koja ulazi u začaranu Narniu; Skandar Keynes je Edmund, koji pada pod čaroliju Bijele vještice; tinejdžerka Anna Popplewell je Susan, praktična sestra koja je sumnjičava kada je u pitanju Narnia; William Moseley igra Petera, najstarijeg brata, koji postaje pravi vođa dok se njihova avantura razvija tokom filma.

U filmu značajne uloge igraju i škotski glumac James McAvoy kao gospodin Tumnus, koji rizikuje svoj život za Lucy; Kiran Shah kao Ginarrbrik, dobitnik Oscara Jim Broadbent kao profesor Kirke i James Cosmo.

Kako bi kompjuterski generisana stvorenja dobila “dušu”, Adamson je angažovao sjajne glumce koji su im posudili glasove, uključujući Liama Neesona kao plemenitog vođu, lava Aslana; Ruperta Everetta kao Lisca, saveznika djece; potom veterana britanske scene, Raya Winstonea i komičarku Dawn French kao ljubazne gospodina i gospođu Dabar.

Do sada je ovaj roman doživio više ekranizacija, a među njima je i serija BBC-a iz 1988. godine koja je snimljena skoro u potpunosti sa lutkama.

Međutim, do sada se niko nije usudio da Lewisovu Narniu oživi pravim glumcima i mjestima. Sada kada je tehnologija došla na nivo na kojem može da se nosi sa Lewisovom maštom krenimo zajedno u veliku avanturu u kinu Meeting Point.

Film će igrati u terminima od 16, 18.30 i 21 sat, a subotom i nedjeljom i od 13 sati.